Reunió del Consell Executiu, aquest dimarts. ACN
Reunió del Consell Executiu, aquest dimarts. ACN

Junqueras: “Com més temps passa sense assumir responsabilitats, més difícil li serà al govern espanyol reconstruir la confiança”

El Govern de la Generalitat ha acordat aquest dimarts impulsar “totes les accions polítiques, jurídiques i d’investigació” que calguin en relació amb l’espionatge a líders polítics, activistes socials, professionals i altres membres del món independentista a través del programari espia Pegasus. L’Executiu exercirà “totes les accions legals necessàries” i “en totes les instàncies” per aclarir aquest cas d’espionatge massiu i garantir que no es pugui repetir, i denunciarà la vulneració de drets fonamentals davant les instàncies internacionals, europees, estatals i catalanes competents per a la protecció d’aquests drets.

Així ho ha explicat en roda de premsa la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, que ha criticat que la reacció del Govern espanyol i de la resta d’institucions de l’Estat davant d’aquest escàndol polític “ha estat del tot insuficient”, i ha avisat que aquest fet “posa greument en perill la confiança entre el Govern català i el Govern espanyol” i “obliga a restringir les relacions polítiques a les mínimes que es considerin imprescindibles fins a l’aclariment dels fets i la depuració de responsabilitats al nivell que correspongui”.

En el mateix sentit es va pronunciar aquest dilluns la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, que en declaracions a TV3 va alertar que no poden mantenir una relació de “normalitat” amb el govern de Pedro Sánchez si no s’aclareixen els fets i s’assumeixen responsabilitats. “No podem negociar o parlar amb qui ens espia. I per tant hem d’aclarir les responsabilitats de les persones que en el seu moment van ordenar, i en tot cas mantenir, aquestes escoltes il·legals, i quines garanties tenim de que això s’ha acabat”, va afirmar.

També en declaracions a la televisió pública catalana, el president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, ha posat de relleu que “els ministres del govern espanyol, o una part dels ministres del govern espanyol, o bé ho han impulsat, o bé ho han permès, o en tot cas no han evitat” l’espionatge massiu. “És greu si ho han autoritzat, és greu si ho han permès i és greu si no ho han evitat”, ha sentenciat. “És greu si hi ha autorització judicial, perquè s'ha espiat a advocats que estaven en l'exercici de les seves funcions, i això en altres casos ha comportat l'expulsió de la carrera judicial del jutge que ho havia autoritzat, i és greu si ho han fet sense aquesta autorització”, ha afegit. Per això, ha alertat que “com més temps passa sense assumir responsabilitats, més difícil li serà al govern espanyol reconstruir la confiança que ha malmès”.

No podem negociar o parlar amb qui ens espia
Laura Vilagrà consellera de la Presidència

El Govern reclama tota la informació

Per tal de poder esclarir els fets, el Govern de la Generalitat ha exigit a l’Executiu de PSOE i Unides Podem que aixequi el secret de totes les actuacions relacionades amb aquest escàndol polític, i ha avançat que sol·licitarà al Consell de Ministres l’accés als contractes de qualsevol tipus que s’hagin pogut signar entre el Centre Nacional d’Intel·ligència o qualsevol altra agència estatal amb l’empresa NSO Group -subministradora de Pegasus- o d’altres empreses que ofereixin serveis anàlegs.

Així mateix, també reclamarà la derogació de la Llei 14/2019, de 31 d’octubre coneguda com el “decretazo digital”, que permet al govern espanyol intervenir les comunicacions electròniques sense autorització judicial, i ha manifestat el seu ple suport a la creació per part del Congrés dels Diputats, el Parlament de Catalunya o el Parlament Europeu d’una comissió d’investigació sobre l’espionatge i la intromissió a la privacitat del Catalangate.