La consellera Teresa Jordà a la COP27 / Govern
La consellera Teresa Jordà a la COP27 / Govern

Les subvencions provindran del Fons Climàtic, amb recursos de l’impost del CO2 dels vehicles i del de les instal·lacions que incideixen en el medi ambient, i afavoriran especialment els municipis més petits

El Govern de la Generalitat invertirà 80 milions d’euros en els propers quatre anys perquè els ens locals desenvolupin accions de mitigació i adaptació al canvi climàtic. Ho va anunciar la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, aquest 11 de novembre, des de la Conferència de les Nacions Unides, COP27, a la ciutat egípcia de Xarm el-Xeikh. L’objectiu és que Catalunya assoleixi el compromís, assumit als acords de París, de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle per limitar l’escalfament global a dos graus centígrads a finals de segle.

Les subvencions provindran del Fons Climàtic, que es nodreix d’un 50% dels ingressos obtinguts amb l'impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles de tracció mecànica i el 20% de la recaptació de l’impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient. I aniran destinades a ajuntaments, consells comarcals, consorcis locals, entitats municipals descentralitzades i agrupacions de municipis.

“Els governs subestatals i els ens locals som actors fonamentals en la lluita contra l’emergència climàtica, i, per això, volem acompanyar els municipis per accelerar les accions de mitigació i adaptació”, va explicar la consellera Jordà. Accions com, per exemple, la creació de carrils bici, la millora de l’eficiència en l’abastament d’aigua o la construcció de refugis climàtics, entre moltes altres.


20 milions anuals fins al 2026, afavorint els municipis més petits

En els propers dies es publicaran les bases dels ajuts, que es convocaran a principis d’any per al període 2023-2024 per un import de 40 milions d’euros. Una nova convocatòria haurà d’assumir els 40 milions restants fins a l’any 2026.

Això suposa que, “en primera instància, la Generalitat multiplicarà per 20 el suport econòmic als ens locals per afrontar el canvi climàtic en els propers dos anys”, va detallar la consellera, ja que per a l’exercici 2021-2022 la dotació va ser del voltant d’un milió d’euros.


La voluntat del Departament d’Acció Climàtica és “afavorir l’accés dels municipis més petits a aquesta línia d’ajuts augmentant el percentatge de finançament de les actuacions i tenint en compte la menor població per valorar els projectes”, va afegir Jordà. Així, els municipis que es podran acollir a les subvencions per redactar plans municipals i projectes (5 M€) seran els de menys de 20.000 habitants. D’altra banda, dels ajuts destinats a l’execució de projectes de mitigació i adaptació (35M€), se’n podran beneficiar tots els ens locals.


Projectes subvencionables

Es finançarà l’execució de projectes destinats a:

  • Rebaixar les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle com a conseqüència de la reducció de la mobilitat (projectes de pacificació del trànsit, d’afavoriment de la intermodalitat, de connexió amb el transport públic, carrils bici, mobilitat elèctrica…)
  • Produir energia geotèrmica per reduir les emissions difuses de gasos d’efecte hivernacle.
  • Millorar l’eficiència de les xarxes municipals d’abastament d’aigua o l’aprofitament de recursos hídrics no convencionals per a usos no potables en equipaments municipals.
  • Protegir la població de l’increment en el risc de fenòmens meteorològics extrems (per exemple, adequar equipaments perquè puguin actuar com a refugis climàtics per a ús públic en períodes d’onades de calor; o adquirir i instal·lar sistemes d’alerta primerenca d’inundació).
  • Esmorteir els efectes de les illes de calor en la salut de les persones, intervenint en l'àmbit de l'habitatge, la salut i l'urbanisme, amb solucions com l’ombrejat natural o artificial de carrers i places, la plantació d’arbres, la creació de microclimes amb làmines d’aigua, jardins verticals, etc. També s’hi inclouran les intervencions per adaptar els edificis públics per prevenir l’excés de calor i millorar l’eficiència energètica, prioritzant centres educatius, residències i centres de dia per a persones grans i centres de salut.