El president de la Generalitat, Pere Aragonès, el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, i la consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, conversen amb el CEO d'iDEADED, Eduard Puig, a les instal·lacions de Viladecans / ACN
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, i la consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, conversen amb el CEO d'iDEADED, Eduard Puig, a les instal·lacions de Viladecans / ACN

IDEADED invertirà 12 milions d’euros per construir aquestes instal·lacions i generarà 100 llocs de treball l’any vinent, amb el suport econòmic de la Generalitat

L’empresa catalana IDEADED invertirà 12 milions d’euros per obrir a Viladecans (Baix Llobregat) la sala blanca de semiconductors privada més gran del sud d’Europa, de 500m2 de superfície. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, acompanyat del conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, i de la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas, ha anunciat que la Generalitat atorgarà un préstec de 6 milions d’euros i un ajut de 217.488 euros al projecte, que el Govern considera altament estratègic per a Catalunya.

La sala blanca, que és un espai especialment dissenyat per obtenir baixos nivells de contaminació, entrarà en funcionament a principis de 2023 i es destinarà al desenvolupament continu, testatge i producció de sèries curtes de microxips dissenyats per IDEADED, en concret, entre 5 i 20 milions d’unitats anuals. En aquest primer estadi, durant l’any 2023, l’empresa contractarà 100 treballadors altament qualificats. Més endavant, la companyia té previst ampliar la sala blanca fins als 2.500m2 de superfície, i això suposaria una inversió de fins a 200 milions d’euros i la creació de mig miler de llocs de treball a Catalunya.

“Això és una excel·lent notícia”, ha celebrat el president Aragonès, després de mantenir una reunió de treball amb els directius d’IDEADED i visitar les instal·lacions de l’empresa. “No només per la capacitat de crear ocupació que té IDEADED, sinó perquè es tracta d’ocupació que genera benestar i prosperitat compartida, i també permet canalitzar l’extraordinari talent que surt de les universitats i centres de formació de Catalunya”, ha assegurat, tot afegint que “empreses com IDEADED, que pensen en gran, estan contribuint a posicionar Catalunya com a referent tecnològic i empresarial”.


Catalunya i els semiconductors

Per al Govern, projectes com el d’IDEADED tindran un fort impacte per accelerar l’activitat d'R+D a Catalunya vinculada als semiconductors, dinamitzar la indústria local i captar nous projectes d'inversió estrangera d'aquest sector. Es tracta d’un tipus d’inversió que compta amb molta competència internacional i que contribuirà a garantir la sobirania tecnològica i la reindustrialització d’Europa i Catalunya.

La posada en marxa d’aquest projecte per part d’IDEADED se suma a inversions fetes públiques recentment com la de les empreses nord-americanes Cisco, que ha triat la capital catalana per obrir el primer centre de disseny de semiconductors a la Unió Europea, i Monolithic Power Systems, que crearà 150 nous llocs de treball qualificats amb l’ampliació de la seva presència a Catalunya. També és destacable el projecte d’Intel, que obrirà un laboratori de microxips al Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS).