La consellera de salut, Alba Vergés, en roda de premsa / ACN
La consellera de salut, Alba Vergés, en roda de premsa / ACN

L'objectiu és aprofitar les sinergies dels instituts per fer més competitiva la recerca translacional i clínica del sistema català de salut

El Govern ha aprovat avui la creació d’una aliança estratègica entre els 7 instituts de recerca i innovació vinculats a l’Institut Català de Salut (ICS), obert a la incorporació futura d’altres centres del sistema català de salut. Batejada amb el nom d’Aliança IRISCAT (Instituts de Recerca i Innovació en Salut de Catalunya), l’estructura és un dels projectes estratègics impulsats per Esquerra Republicana des del Departament de Salut per potenciar el sector i consolidar-lo com a referent al sud d’Europa.

L’acord de Govern inclou, per una banda, la creació d'un espai de treball cooperatiu entre els instituts de recerca i innovació del sistema català de salut que haurà de ser ratificat en els respectius òrgans de govern de cada centre. Per altra banda, contempla la creació d’un Pla estratègic que, a part de definir les línies estratègiques de l’aliança, contemplarà també els mecanismes d’incorporació futura d’altres instituts de recerca i innovació del sistema català de salut.

L’objectiu de l’Aliança IRISCAT és desenvolupar una estratègia coordinada per aprofitar millor els avantatges d’actuar de forma col·laborativa, així com l’alt nivell d’estàndards de l’organització assistencial i de recerca. "Els hospitals incorporen la recerca al camp assistencial, i això vol dir que ofereixen oportunitats de tractament a la nostra ciutadania” ha afirmat la consellera de salut, Alba Vergés, “l’objectiu últim de l’IRISCAT és millorar la salut de la gent del país a través de la recerca”.

El govern de Catalunya té com a prioritat la recerca, tant en el país que tenim i com en el que volem. Per això l’IRISCAT és un projecte essencial”, ha clos Vergés.

Els set instituts de l’ICS que participaran en aquesta fase inicial són:

  • L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL)
  • Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR)
  • Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol (IGTP)
  • Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRB Lleida)
  • Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)
  • Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI)
  • Institut d’Investigació d’Atenció Primària Jordi Gol (IDIAP Jordi Gol i Gurina)

Ja l’any 2016, el Departament de Salut va crear el Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut, PERIS, 2016-2020, per tal de planificar i coordinar les línies generals de la recerca i innovació en salut a Catalunya. Segons ha explicat la consellera, aquest programa ja ha destinat fins a “40 milions d’euros en ajuts a la recerca”.

El govern de Catalunya té com a prioritat la recerca, tant en el país que tenim i com en el que volem
Alba Vergés

La recerca en salut a Catalunya, en dades

Catalunya té una vintena de centres i instituts de recerca en l’àmbit de la salut, on hi treballen aproximadament 6.750 persones a temps complert. Gairebé el 90% són persones investigadores o directament relacionades amb els processos de recerca.

Al nostre país, la recerca mou més de 300 milions d’euros anuals d’ingressos entre aportacions de la Generalitat, fons competitius, i fons no competitius i altres aportacions. Aquesta inversió es tradueix amb prop de 6.000 assajos clínics en curs i prop de 9.276 documents citables.

Etiquetes