La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa / ACN
La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa / ACN

La portaveu del Govern assenyala que l’aprovació dels pressupostos és “imprescindible per culminar les accions previstes a l’acord d’investidura”

El Govern de la Generalitat ha aprovat el projecte de llei d’acompanyament dels Pressupostos per al 2022, un pas necessari per a la possible tramitació i aprovació dels comptes al Parlament de Catalunya. Es tracta d’un conjunt de mesures tributàries i administratives molt diverses, entre les quals destaquen les adreçades a les víctimes de violència masclista i de delictes d’odi i a les famílies en situació de vulnerabilitat econòmica. També són especialment rellevants les mesures que afecten l’impost de successions, el servei del 061 Salut Respon i els fons destinats a la protecció del medi ambient.

Ho ha anunciat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en roda de premsa, que ha recordat que el projecte de Pressupostos arriba als 38.139 milions d’euros, la xifra més elevada de la història, i “fa un gir a l’esquerra per impulsar les transformacions social, democràtica, verda i feminista” previstes al pla de Govern.

De la llei d’acompanyament, Plaja ha destacat una primera mesura dirigida a les víctimes de violència masclista: quan una dona es presenti en una comissaria per interposar una denúncia sense un advocat o advocada, els agents de policia hauran de sol·licitar que en vingui un d’ofici, de manera que es garantirà l’assessorament jurídic a la víctima des del minut zero de la denúncia. A més, el Govern concedirà un ajut extraordinari a les famílies de dones mortes per violència masclista perquè puguin fer front a les despeses de sepeli, trasllat o repatriació del cos al seu país d’origen. Una altra mesura destacada s’adreça a les víctimes d’una agressió per delicte d’odi que necessitin una reconstrucció, i consisteix en la creació d’una prestació per cobrir les despeses derivades de la intervenció quirúrgica.

Per altra banda, per tal de reduir la càrrega administrativa a les famílies en situació de vulnerabilitat econòmica, se simplifica la presentació de declaracions i autoliquidacions del Cànon de l’Aigua per tal que, en aquests casos, siguin els serveis socials els encarregats de presentar l’informe en nom d’aquestes persones perquè puguin acollir-se a la tarifa social. El Govern també ha decidit ajornar dos anys el termini per presentar la liquidació de l’impost de successions. Així, es donarà més temps a aquells ciutadans i ciutadanes que rebin herències i que no disposin de diners en efectiu perquè puguin aconseguir la liquiditat necessària per fer front al pagament de l’impost.

Pel que fa al 061 Salut Respon, el Departament de Salut elaborarà un full de ruta per internalitzar aquest servei, que “haurà d’avaluar l’impacte de l’assumpció directa del servei i establir un possible calendari, la dotació pressupostària i el mecanisme legal per fer-ho”, ha explicat Plaja.

Finalment, en matèria mediambiental, el projecte de llei d’acompanyament detalla que un 20% dels ingressos recaptats per la producció d’energia nuclear (a través de l’impost sobre les intal·lacions que incideixen en el medi ambient) es destinarà a un nou fons per finançar actuacions de desenvolupament socioeconòmic i de transició energètica dels municipis que es troben en l’àrea d’influència de centrals nuclears. També, el 20% recaptat pel transport d’energia elèctrica s’integrarà, a partir d’ara, en el Fons Climàtic. I en un exercici de transparència, s’estableix que el Govern haurà de donar a conèixer a la ciutadania el detall dels projectes que es finançaran amb aquests dos fons i de tots els que es nodreixen de diners recaptats amb tributs propis.

La portaveu del Govern ha clos la roda de premsa afirmant que el Govern confia que els pressupostos es puguin aprovar, perquè l’executiu està complint l’acord d’investidura: “En només cinc mesos, el Govern ja té en execució o planificades el 80% de les mesures acordades, i els pressupostos són imprescindibles per culminar aquestes accions”.

Etiquetes