La consellera Teresa Jordà durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu del Govern / ACN
La consellera Teresa Jordà durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu del Govern / ACN

El Govern ha aprovat avui la nova norma, que pretén millorar la regulació del sector i, alhora, aprofundir en les garanties de qualitat que caracteritzen els vins catalans amb les seves 12 Denominacions d’Origen

El Govern de la Generalitat ha aprovat avui el projecte de Llei vitivinícola de Catalunya, que té com a principal objectiu millorar la regulació i continuar aprofundint en les garanties de qualitat que caracteritzen els vins catalans. I és que les 12 Denominacions d’Origen catalanes han estat claus per augmentar la quota de mercat del sector.

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació Teresa Jordà ha presentat el projecte de Llei en la roda de premsa posterior al Consell Executiu. Jordà ha posat de relleu la importància del sector de la vinya i el vi a Catalunya. “És un dels motors de l’economia catalana”, ha assegurat la consellera, que tot seguit n’ha exposat les xifres: el sector del vi representa gairebé el 3% de la producció final agrària a Catalunya i la indústria vinícola partitcipa en el 5,6% sobre el total de la indústria agroalimentària.

La nova Llei vitivinícola pretén adaptar-se millor a la realitat actual del sector per tal de reforçar-lo de cara als reptes de futur
Teresa Jordà Consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
 La consellera Teresa Jordà treballant colze a colze amb el sector agrícola / ACN
La consellera Teresa Jordà treballant colze a colze amb el sector agrícola / ACN

La nova llei, que és una actualització de la del 2002, s’adapta a la normativa europea i vol donar cobertura amb una norma amb rang de llei pròpia a àmbits regulats per normes comunitàries o estatals, dotant, així, de més seguretat jurídica als productors i elaboradors de vins de Catalunya. D’aquesta manera, es regularan diverses qüestions que actualment no ho estan:

  • El potencial vitivinícola català
  • Les autoritzacions de vinya
  • El registre vitícola
  • Les autoritzacions de plantació, replantació i empaltació
  • La creació del catàleg de varietats

Així doncs, com ha explicat Jordà, el projecte de Llei vitivinícola pretén adaptar-se millor a la realitat actual del sector, amb qui s’ha treballat conjuntament des del departament, per tal de reforçar-lo de cara als reptes de futur.

La consellera ha conclòs amb un agraïment a Meritxell Serret i al seu equip, que “van impulsar l’actualització i van fer el gruix de la feina” la passada legislatura, quan, després d’haver-se debatut i consensuat amb el sector, l’aprovació de la llei va quedar aturada en la seva fase final. El nou executiu, doncs, té com a objectiu que la nova Llei vitivinícola de Catalunya quedi finalitzada i aprovada en aquesta legislatura.