El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani / ACN
El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani / ACN

Treball, Afers Socials i Famílies obre 60 noves places residencials per a aquestes dones i els seus fills i filles, 3 nous SIEs per a la seva recuperació i un nou servei d’urgència

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, han presentat un pla de mesures contra la violència masclista amb què destinen 2,9 M€ més als serveis d’atenció, recuperació i reparació de dones en situació de violència masclista i els seus fills i filles. Aquests recursos permetran fer front als efectes del confinament per la crisi de la Covid-19 i se sumen a l’increment de 4,7 M€ que ja s’havia fet als pressupostos del 2020. El Govern reforça així la lluita contra la violència masclista en un context de gran complexitat.

Des de l’inici del confinament, les sol·licituds d’acompanyament i atenció per casos de violència masclista s’han incrementat un 266%, i les atencions telefòniques s’han arribat a triplicar. Gairebé 500 dones s’han adreçat per primer cop als serveis socials per aquest motiu.

“Aquest Govern està fermament compromès amb la igualtat real i efectiva entre dones i homes i en la lluita contra la violència masclista”, ha dit el vicepresident Aragonès, que ha recordat que el pressupost del 2020, aprovat a l’abril, ja incorpora mesures per garantir la perspectiva de gènere en les accions polítiques i destina 13,5 M€ a polítiques d’atenció a les dones i fills que han patit violència masclista. Però ara, arran del confinament i la convivència amb els agressors, Aragonès ha defensat que “cal prendre mesures excepcionals” i, en aquest sentit, s’impulsa el pla de xoc de 2,9 M€ més. “Així, en total, destinarem 16,4 M€ específicament a polítiques per combatre i pal·liar els efectes de la violència masclista”, ha detallat.

El Govern vol ser una punta de llança en la lluita contra la xacra de la violència masclista
Chakir el Homrani Conseller de Treball, Afers Socials i Famílies

Concretament, i en primer lloc, Afers Socials obrirà 15 nous Serveis Substitutoris de la Llar amb 60 noves places, arribant així a 39 pisos i 156 places. Aquests serveis són gratuïts i temporals i compten amb suport personal, psicològic, mèdic, social, jurídic i de lleure. També s’obriran dos nous serveis especialitzats amb 8 places, un per a dones en situació de prostitució i que hagin patit violència masclista, i l’altre per a dones amb problemàtiques associades al consum de drogues, també en situació de violència masclista. Se sumen a dos serveis especialitzats ja existents, un per a dones en situació de prostitució i l’altre per a dones transgènere. Tot aquest augment de pisos suposa que el departament quadripliqui les places residencials en només 2 anys.

Els 2,9 M€ també serviran per a obrir 3 nous Serveis d’Intervenció Especialitzada (SIEs), que ofereixen atenció integral durant el procés de recuperació i reparació a dones en situació de violència masclista i als seus fills. Els nous centres s’ubicaran a l’Alt Empordà, el Baix Llobregat i el Vallès Occidental. Amb la seva obertura, es dupliquen en un any el nombre de recursos, passant de 8 SIEs a principis de 2019 a 16 a finals de 2020.


Serveis d’acollida a tot el país: un deute històric

L’última novetat és un nou Servei d’Acollida i Urgència, el segon que és titularitat del departament, un espai que garanteix la seguretat personal i la integritat d’aquestes dones i dels seus infants de forma immediata i on se’ls acompanya en les gestions que hagin d’efectuar. Alhora, el departament finança els serveis municipals d’acollida i urgència i està previst que aquest 2020 el servei arribi a totes i cadascuna de les 104 àrees de serveis socials del país. “Hi haurà serveis d’acollida en gran part finançats per la Generalitat a tot el país, i això és una passa endavant molt important, un deute històric que teníem”, ha destacat el conseller El Homrani. “Mostrem la voluntat del Govern de ser una punta de llança en la lluita contra la xacra de la violència masclista”, ha afegit, finalment.