L'abocador de Vacamorta / ACN
L'abocador de Vacamorta / ACN

El Govern vol que l’abocador estigui buit del tot abans del 2041 i exigirà "responsabilitats" als qui van cometre aquesta “barbaritat"

El Govern de la Generalitat ha anunciat un pla per retirar les 3.539.629 tones de residus que hi ha actualment a l’abocador de Vacamorta, situat al terme municipal de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura (Baix Empordà), i restaurar la zona humida que hi havia prèviament. El buidatge de les deixalles d’aquest abocador, que roman tancat des del 2014, ha estat una prioritat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, encapçalat per la consellera Teresa Jordà, i s’ha estat estudiant en una comissió de seguiment.

Al llarg del darrer any, la secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas, i el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, han visitat la zona i han mantingut diverses reunions amb entitats i municipis amb l’objectiu d’elaborar aquest pla. Barnadas ha posat de relleu que el pla és “efectiu” i s’allunya de les previsions que fixaven fins a 191 anys per retirar les deixalles.“Estem aquí perquè les coses passin, i allò que semblava impossible, amb voluntat política, ha estat possible”, ha celebrat.

En total, s’estima que el pla de retirada, atenent a tots els condicionants, acabarà el 2041, i el cost estimat total serà de 188.750.000 euros, assumit íntegrament per la Generalitat. Barnadas ha assegurat, però, que s’anirà fins al final per exigir “responsabilitats” a aquells que “no van fer bé la feina en el seu moment” i van “transgredir la llei” amb aquest abocador. En aquest sentit, Isaac Peraire ha afegit que “és una autèntica barbaritat fruit d’una gestió anterior”. “Ens hem trobat amb un problema immens, molt gros, però l’hem abordat de cara”, ha afegit.

A l’hora de treure les escombraries, es farà servir el mètode de la “mineria d’abocador”. És a dir, se’n prioritzarà la reutilització, el reciclatge i la recuperació energètica. L’objectiu és que tan sols calgui traslladar residus a d’altres abocadors quan no es puguin valoritzar. Per fer aquestes operacions de triatge i valorització de les diferents tipologies de residus, es col·locarà una planta mòbil en un lloc proper. “Aquesta propera tardor-hivern començarem el primer buidatge parcial de les primeres 20.000 tones, que ja s’ha licitat, amb una inversió total de 2,5 milions d’euros”, ha explicat finalment Peraire.