El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, en una roda de premsa / ACN
El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, en una roda de premsa / ACN

Els serveis socials donaran a conèixer millor les ajudes i es reduiran els tràmits burocràtics i requisits, que fins ara en dificultaven l’accés

El Govern facilitarà l’accés de les dones que han patit violència masclista i dels fills de dones assassinades a prestacions econòmiques. Els serveis socials donaran a conèixer millor les ajudes existents i es reduiran els tràmits burocràtics i els requisits necessaris per aconseguir-les; d’aquesta manera, s’espera un augment significatiu de sol·licituds. Ho ha anunciat avui el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani.

En concret, l’executiu modificarà el decret que regula les indemnitzacions a dones víctimes de violència masclista que hagin patit danys físics i psíquics greus i als fills de víctimes de feminicidis que siguin menors de 26 anys. Fins ara, aquest decret, aprovat el 2015, no ha tingut els resultats esperats: l’any 2019 hi va haver més de 20.000 denúncies per violència masclista i més de 1.500 sentències judicials condemnatòries, però només 10 dones van accedir a la indemnització. I pel que fa als 9 feminicidis que es van perpetrar, només 2 fills/es de mares assassinades per les seves parelles o exparelles es van beneficiar dels ajuts.

Per pal·liar aquesta situació, el departament de Treball, Afers Socials i Famílies, a través de la modificació del decret, augmentarà la informació que reben les dones i els seus fills sobre els seus drets i alleugerirà la quantitat de documents necessaris per sol·licitar les indemnitzacions. Ja no caldrà, a més, presentar la declaració de la renda per fer la petició.

Una altra novetat és que s’habilitarà les professionals dels serveis d’intervenció especialitzada en violència masclista (SIEs) perquè puguin acreditar les seqüeles físiques i psíquiques de les víctimes, requisit per accedir a la indemnització. Així, la dona podrà presentar un informe emès tant per un metge de la xarxa de salut pública de Catalunya, com per un SIE. Aquest és un dels canvis més importants perquè, fins ara, només s’acceptava una resolució judicial. Amb tot plegat no només s’espera un increment de sol·licituds, sinó també una reducció de les denegacions.

El conseller El Homrani també ha anunciat que el nombre de SIEs s’haurà doblat a finals del 2020: “En tenim 8 i acabarem l’any tenint-ne 16 i cobrint més territori”, ha explicat. Des del departament se’n senten “orgullosos” perquè aquests serveis “fan una atenció global, amb visió multidisciplinar, i no revictimitzen”: “Si les dones han d'explicar què els ha passat 7 vegades i a persones diferents, no les ajudem”, ha evidenciat.