El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, en una imatge d'arxiu. ACN
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, en una imatge d'arxiu. ACN

Els departaments que encapçalen Teresa Jordà i Roger Torrent abonaran les ajudes a les explotacions agràries, cooperatives i centrals fruiteres afectades

El Govern de la Generalitat ha aprovat avui un paquet d’ajudes de 40 milions d’euros per minimitzar els danys ocasionats per les gelades del passat abril al sector de la fruita dolça i de l’ametller. Les baixes temperatures registrades entre el 3 i el 6 d’abril, amb moltes hores consecutives per sota dels zero graus, van tenir uns efectes devastadors en un moment molt delicat per a les plantacions de la fruita dolça i l’ametller, que es trobaven en plena floració.

Els ajuts tenen l’objectiu de minimitzar els danys econòmics que es van produir per les gelades i donar liquiditat a les empreses perquè puguin continuar amb la seva activitat i preparar la campanya del 2023.

El Departament d’Acció Climàtica, encapçalat per la consellera Teresa Jordà, atorgarà 32 milions d’euros a les explotacions agràries afectades, mentre que el Departament d’Empresa i Treball que lidera el conseller Roger Torrent es farà càrrec de 8 milions d’euros en ajuts a cooperatives i centrals fruiteres.

En la roda de premsa posterior a la reunió de Govern d’aquest dimarts, la portaveu de l’Executiu, Patrícia Plaja, ha detallat que es compensaran les pèrdues que no s’hagin pogut cobrir per les asseguradores agràries de les plantacions, i que el volum dels ajuts serà diferent en funció de la ubicació i de si els empresaris tenen o no assegurances.

El Govern ha ampliat l’àmbit geogràfic que cobriran les compensacions respecte a la previsió inicial anunciada al juny, i finalment abastarà les comarques d’El Segrià, la Noguera, el Pla d’Urgell, Les Garrigues, L’Urgell, La Ribera d’Ebre, la Terra Alta, el Pallars Jussà, l’Alt Camp, el Baix Camp, el Priorat, la Conca de Barberà, l’Anoia i la Segarra.