El Govern declara Catalunya port segur per garantir que els vaixells de rescat a la Mediterrània puguin atracar

El conseller Alfred Bosch ha assegurat que és obligació de l’executiu “actuar davant la inacció dels governs i dels estats europeus” per intentar que no es perdin més vides al Mediterrani

El Govern de la Generalitat ha acordat declarar Catalunya com a port segur a proposta del conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, “per garantir que totes les embarcacions que es dediquen a salvar vides a la Mediterrània puguin atracar als ports que depenen íntegrament de la Generalitat de Catalunya”. D’aquesta manera, el Govern “obre les portes” dels ports amb l’objectiu que les embarcacions “puguin fer la seva feina i salvar vides”.

Com ha explicat Bosch, hi ha massa persones que moren cada any al mar Mediterrani intentant trobar refugi. És per això que “és l’obligació d’aquest Govern fer tot el possible per garantir que no es perdin més vides”, ha assegurat el conseller. I ha afegit, contundent, que “és una obligació política, però també moral, actuar davant la inacció dels governs i dels estats europeus”.

És l’obligació d’aquest Govern fer tot el possible per garantir que no es perdin més vides al Mediterrani
Alfred Bosch Conseller d'Exteriors

Mitjançant aquest acord, l’executiu ofereix els 19 ports que gestiona íntegrament per a l’arribada de vaixells que realitzen tasques de salvament al mar Mediterrani i, alhora, crea un Grup de Treball, presidit pel conseller d’Acció Exterior, que estudiarà, establirà i impulsarà la implementació de les condicions necessàries en els ports per acollir els vaixells; coordinarà l’assistència per a les persones que són al vaixell; i gestionarà també les actuacions per assegurar l’acolliment, així com la col·laboració amb l’Administració General de l’Estat en la gestió de les competències relatives al dret d’asil i l’apatrídia.

Al Grup de Treball també hi seran presents els quatre departaments del Govern que tenen una afectació directe amb l’acord: Territori i sostenibilitat, que gestiona els ports, Interior, que s’encarrega de les tasques d’acollida, Salut, que procurarà l’atenció mèdica de les persones, i Treball, que té les competències en immigració. A més a més, tal com ha explicat el conseller Bosch, aquest Grup de Treball s’ampliarà amb la presència d’altres representants del món institucional, civil i municipal.