Aragonès: “És una peça fonamental del nostre compromís amb els reptes globals del planeta, com és la lluita contra el canvi climàtic”
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat aquest dilluns que el Govern ha iniciat la posada en marxa de l’empresa energètica pública i en el primer Consell Executiu d’octubre n’autoritzarà la creació per part de la Generalitat de Catalunya i aprovarà els estatuts de l’empresa. Així, el Govern es dota d’una eina per la generació i subministrament d’energia verda al servei dels ajuntaments i la Generalitat, fonamental per a la transició energètica cap a un model sostenible, descentralitzat i democràtic. “L’energètica pública és una peça fonamental del nostre compromís amb els reptes globals del planeta, com és la lluita contra el canvi climàtic”, ha afirmat Aragonès.
A part d'exercir com a comercialitzadora de la Generalitat, la nova empresa energètica pública també preveu instal·lar plaques fotovoltaiques a gran part dels més de cinc milions de metres quadrats dels 1.542 edificis propietat de la Generalitat, i dels més d'un milió de metres quadrats de sol no urbanitzat. Actualment, la potència instal·lada és de 14 megues i es pretén arribar fins als 329. "Posarem tot el patrimoni públic immobiliari de la Generalitat al servei de la lluita contra el canvi climàtic i per millorar l'eficiència energètica dels serveis públics", ha subratllat el president.
Aragonès ha fet aquest anunci des de Nova York, acompanyat per la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, amb qui han participat en la cerimònia d’obertura de la Climate Week de Nova York, el principal esdeveniment mundial de l’any en matèria climàtica previ a la Conferència del Clima de les Nacions Unides.
L’energètica pública es constituirà com a societat de capital, anònima i unipersonal, amb participació directa de la Generalitat de Catalunya, i proveirà la pròpia Generalitat i els seus organismes, garantint que el consum d’energia deixi de ser una despesa i comenci a ser una inversió amb estalvi a curt i mig termini i, un cop amortitzada la inversió, esdevingui una font d’ingressos. “Tindrà un impacte important d'estalvi en la factura energètica de la Generalitat”, ha valorat Aragonès, que ha situat com una de les majors potencialitats les comunitats energètiques, amb “municipis i barris sencers” amb “capacitat de producció d’energia solar”.
Accelerar la transició energètica
La nova empresa pública d’energia també gestionarà les centrals hidroelèctriques a mesura que vagin exhaurit les seves concessions actuals. En aquest sentit, el Departament d’Acció Climàtica liderat per Teresa Jordà ja va anunciar a finals de maig l’inici de l’expedient per recuperar la gestió de les tres primeres centrals hidroelèctriques: Can Trinxet, Cúbia i Vilana.
En definitiva, l’energètica pública incidirà en un model energètic distribuït, democràtic, amb cohesió territorial i participat per la ciutadania, i serà una eina clau per accelerar la transició energètica a Catalunya, amb l’objectiu de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle en un 55% l’any 2030 i arribar a la neutralitat d’emissions de carboni l’any 2050.
El Govern constituirà l’energètica pública a l’octubre