La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, amb la nova Queta / ACN
La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, amb la nova Queta / ACN

El personatge d’animació tindrà multitud de personalitats i accents per representar la diversitat de la societat catalana, en una campanya que vol reforçar els valors de cohesió, tolerància i utilitat de la llengua

El Departament de Cultura ha presentat la campanya de sensibilització "Provem-ho en català. Molt per parlar, molt per viure" amb l’objectiu de modificar actituds lingüístiques i incrementar l’ús de la llengua catalana entre la ciutadania. Amb un to alegre i proper, la campanya recupera i actualitza el personatge de la Queta, protagonista de la campanya “Dona corda al català” de l’any 2005, que aquesta vegada adopta multitud de personalitats i accents. “Volem que tota la societat se senti representada i interpel·lada per parlar en català en tots els àmbits i espais del seu dia a dia”, ha explicat la consellera Natàlia Garriga.

Es tracta d’una de les 100 propostes que el president Pere Aragonès va anunciar el novembre passat per fomentar l’ús de la llengua, que pretén reforçar els valors de cohesió i tolerància associats a la llengua catalana perquè tota la ciutadania, amb independència de la seva llengua habitual, la percebi com una llengua compartida; motivar la ciutadania per tal que, partint de l’ús lingüístic de cadascú, faci petits gestos d’increment d’ús; i reduir els prejudicis sobre la llengua de l’interlocutor a partir del seu aspecte o ocupació.

D’entrada, sempre t’has de dirigir a tothom en català, i intentar mantenir-lo, perquè, moltíssimes vegades, no ho fas perquè tens un prejudici, et penses que aquella persona no parlarà en català”, ha constatat Garriga.

En aquesta primera fase de la campanya, s’ha llançat un espot animat i una cançó cantada per Oriol de Ramon i Xavier Coca (integrants del grup de música juvenil en auge The Tyets); Kelly Isaiah (cantant del grup Koers, d’origen nigerià i que viu a Lleida des dels 10 anys) i la valenciana Sandra Monfort, la mallorquina Clara Fiol i la catalana Selma Bruna (integrants del grup musical Marala Trio, en representació de la diversitat d’accents dels Països Catalans). La proposta també compta amb la pàgina web Moltperparlar.cat on el Govern ofereix a la ciutadania diversos recursos tant per mantenir el català, com per aprendre la llengua.

La campanya durarà com a mínim dos anys, durant els quals s’aniran presentant noves Quetes personalitzades i es duran a terme accions arreu del territori. Estan previstes, per exemple, la Queta de l’àmbit sanitari, la Queta que juga a videojocs o la Queta estudiant.


Més de la meitat de mesures, en execució avançada

El Govern ha fet balanç avui de les 100 mesures que va aprovar el passat mes de novembre per garantir el present i el futur del català, l’aranès i la llengua de signes catalana. Una iniciativa que respon a la voluntat del Govern de situar la llengua catalana com una prioritat absoluta de l’Executiu i que es desplega en coordinació amb tots els departaments.

Segons l’informe elaborat pel Departament de Cultura, que fa un repàs de totes les accions desenvolupades fins ara, 51 d’aquestes mesures ja estan en fase avançada d’execució. Van des del foment del sector audiovisual de Cultura fins als àmbits dels departament d’Interior, Educació i Salut.