El Govern presenta un nou pla per reforçar l’atenció primària amb 3.800 nous professionals fins el 2022 i una inversió de 127 milions d’euros anuals

El vicepresident Aragonès i la consellera Vergés destaquen l’aposta per revertir les retallades dels anteriors executius i fer de la “primària l’eix vertebrador” del sistema de salut

Posar la vida i la salut al centre. Aquest és l’objectiu del Govern que, de la mà del vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, i la consellera de Salut, Alba Vergés, ha presentat un nou pla per reforçar l’atenció primària. En concret, es contractaran fins a 3.811 nous professionals des d’ara i fins el 2022 i s’invertiran 127 milions d’euros anuals. Així, el reforç es posa ja en marxa i per aquest 2020 s’incorporaran 1.979 professionals i s’invertiran 46 milions d’euros.

Tal i com ha explicat Pere Aragonès, “en un moment de pandèmia com l’actual, s’han de sumar noves necessitats per actuar des de la proximitat” i ha afegit: “avancem cap a un canvi de model que situa l’atenció primària al centre del sistema de salut”. En aquest sentit, el vicepresident ha posat en valor la tasca de l’assistència primària, que “donarà suport a les escoles amb el seguiment de casos i amb les 500.000 pcrs que es faran a la comunitat educativa”.

Avancem cap a un canvi de model que situa l’atenció primària al centre dels sistema de salut
Pere Aragonès Vicepresident del Govern i conseller d'Economia

Per la seva banda, la consellera Vergés ha recordat que la primària “va patir una de les estocades més grans en les èpoques de retallades dels anteriors governs, ara és la nostra prioritat fer de la primària l’eix vertebrador dels sistema de salut. No podem deixar la construcció d’un país amb uns pilars ben clars, un d’ells el de la salut”.

Vergés també ha concretat que actualment la primària atén el “80% de la demanda que genera la covid, amb la detecció de casos amb pcrs, amb ecografies pulmonars i altres proves”. De fet, Aragonès ha conclòs assegurant que “de la mateixa manera que al març vam posar tota l'atenció als hospitals per atendre malalts crítics, que vam multiplicar el nombre de llits d'UCI perquè vivíem un moment de màxima gravetat, avui assentem les bases d'un pla que ha de revaloritzar l'atenció primària com la punta de llança per frenar la pandèmia, i per preservar la salut i benestar de tota la ciutadania”, ha afirmat.