El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, durant la roda de premsa, acompanyat del president de la Generalitat, Quim Torra; el conseller de Treball, Chakir El Homrani; i la consellera d'Empresa, Àngels Chacón
El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, durant la roda de premsa, acompanyat del president de la Generalitat, Quim Torra; el conseller de Treball, Chakir El Homrani; i la consellera d'Empresa, Àngels Chacón

El vicepresident Aragonès reclama a l’empresa japonesa que reconsideri la decisió i que assumeixi la responsabilitat de deixar enrere les plantes catalanes

Avui no és un bon dia pels treballadors i treballadores de Nissan ni pels treballadors de les empreses proveïdores, cal que l’empresa assumeixi la responsabilitat de les persones i les empreses que deixen enrere”. Així de contundent s’ha mostrat el vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, després de conèixer la decisió de l’empresa automobilística Nissan de tancar les plantes que té a Catalunya.

Aragonès ha estat categòric amb la companyia multinacional i ha reclamat que reverteixi la decisió: “Aquest matí, ens hem reunit amb la direcció de Nissan Europa i els hem deixat un missatge clar: no poden marxar sense més. Cal reconsiderar la decisió de tancar les tres plantes, de la Zona Franca, Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca”, ha assegurat el vicepresident.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, també s’ha afegit a denunciar la decisió de Nissan: “aquesta notícia no ens ha de permetre que abaixem els braços. Nissan no pot prendre aquesta decisió de tant impacte econòmic, laboral i social sense assumir el que representa”. El Homrani ha recordat que la decisió de tancar les plantes no només afecta als 3.000 treballadors directes de Nissan, sinó a 25.000 famílies de les empreses proveïdores. “Nissan ha de repensar aquesta decisió, la planta és viable. Portem gairebé 100 anys reivindicant la viabilitat de la planta, juntament amb l’esforç dels treballadors i del país”, ha afegit.

Aquesta notícia no ens ha de permetre que abaixem els braços. Nissan no pot prendre aquesta decisió de tant impacte econòmic, laboral i social sense assumir el que representa
Chakir El Homrani Conseller de Treball, Afers Socials i Famílies

Creació d’una oficina tècnica

Davant la gravetat de la marxa de l’empresa automobilística, el vicepresident Aragonès ha recalcat el suport del Govern als treballadors i ha remarcat el “compromís per la millora del teixit productiu del sector de l'automòbil”. És per això que l’executiu català ha anunciat la creació d’una oficina tècnica. “Posarem en marxa una oficina tècnica per fer un pas més en la coordinació de la situació” juntament amb els representants dels treballadors i agents socials i econòmics.

Aquesta oficina, segons han explicat els membres del Govern, “es posarà en marxa immediatament per fer un seguiment en temps real, no només de la situació, sinó també de les propostes per donar-hi resposta”, ha detallat Aragonès. Per la seva banda, El Homrani, ha informat que el Departament de Treball participarà de l'oficina tècnica com a autoritat laboral, defensant els drets dels treballadors i treballadores afectats i, també, com a representant de les polítiques d’ocupació “per les 25.000 famílies afectades”.

En aquest sentit, tant Aragonès com El Homrani han fet un avís al Govern espanyol i han afirmat que és moment de “sumar” esforços. “Exigim la implicació de totes les administracions, el Govern hi serà, esperem que el govern de l’Estat també hi sigui”, han reivindicat. De fet, Aragonès, ha posat en valor l’economia productiva i ha detallat que el Govern “buscarà recursos on faci falta per aconseguir que aquest país segueixi sent un país industrial”.

Per últim, el conseller El Homrani, ha recordat una realitat per les empreses estrangeres. “Fa masses anys que no es toca una normativa laboral que ens fa ser poc competitius en la defensa del teixit industrial. Quan és barat sortir d’un país i quan no es té autorització pels EROs, es facilita que empreses que tenen les seus a l’estranger puguin marxar”, ha denunciat. “Toca ser valents i tenir un marc laboral que protegeixi els treballadors i el teixit productiu i industrial”, ha conclòs el conseller.