El Govern frena el pla d'obertura i aplica noves restriccions per l'empitjorament de les dades

El vicepresident Aragonès anuncia que es fa “un pas enrere per salvar vides” i que les mesures per frenar el virus han d’anar acompanyades “de la responsabilitat ciutadana”

“Aquest Nadal no podrà ser el Nadal que voldríem”. Així de contundent s’ha mostrat el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, que amb l’empitjorament de les dades de la pandèmia ha anunciat la frenada en el pla d’obertura. “Fa dies que no anem bé. Continuen creixent el nombre de persones contagiades i l’índex de rebrot. Per això hem de fer passos enrere i des del Govern actuem, com hem fet sempre, per frenar la Covid-19. I actuem, com fan altres països com Alemanya, França o Holanda, per salvar vides i per sortir-ne junts i al més aviat possible”, ha assegurat Aragonès.

Les mesures anunciades avui entren en vigor dilluns 21 i es mantindran fins l’11 de gener. Unes mesures que afecten, sobretot, al nombre de persones que es poden reunir, a la mobilitat i a l’obertura d’alguns sectors econòmics:

  • Reunions de fins a 6 persones. Les reunions socials es mantenen amb un màxim de 6 persones. El Govern ha recordat que sempre que sigui possible cal mantenir el contacte només amb la bombolla de convivència. Els dies festius que venen, el 24, 25, 26 i 31 de desembre i l’1 i 6 de gener, es permetrà ampliar les trobades amb un màxim de 10 persones i de dues bombolles de convivència, com a molt.
  • Horari de confinament nocturn. Es manté entre les 22h i les 6 hores amb l’excepció de 3 dies: el dia de Nadal i el dia de Cap d’Any el confinament nocturn serà de la 1h a les 6h de la matinada i el dia de Reis de 23h a 6h.
  • Mobilitat comarcal. El Govern manté el perímetre de Catalunya tancat i dins el territori només es permetrà la mobilitat comarcal, amb l'excepció dels desplaçament per a visitar familiars i els desplaçaments de bombolles de convivència per anar a una segona residència o a una destinació fixa com un hotel. Els dies festius es permetrà el moviment arreu del país. El Govern també ha anunciat que l'Alt Urgell i Andorra seran com una sola comarca.
  • Comerç i restauració. Botigues i centres comercials continuen amb les mateixes mesures. A partir de dilluns, però, bars i restaurants podran atendre els clients de 7.30h a 9.30h del matí, per servir esmorzars, i de 13h a 15.30h, per als dinars. En el cas dels sopars, només es podran fer serveis per endur o a domicili de 19h a 22h. Podran mantenir les terrasses obertes, els interiors dels locals amb un màxim del 30% de l’aforament i amb 4 persones per taula com a molt. El Govern també ha indicat que l’ús de la mascareta s’ha de complir en tot moment, exceptuant el moment de menjar i beure.
  • Activitats esportives. Es manté el 50% d’aforament en les activitats exteriors i es passa al 30% i amb cita prèvia a les interiors amb ús de mascareta, exceptuant les activitats aquàtiques.

Des del Govern actuem per frenar la Covid-19, per salvar vides i per sortir-ne junts al més aviat possible
Pere Aragonès Vicepresident del Govern i conseller d'Economia

Màxima responsabilitat col·lectiva i acompanyament al personal sanitari

El vicepresident Aragonès ha fet una crida a la responsabilitat i ha afirmat que aquestes properes setmanes són crítiques abans no comencin a arribar les vacunes: “El 2021 serà l’any de la vacunació però necessitem uns mesos més d’esforços”, ha indicat.

Aragonès ha reiterat que més enllà de les limitacions, “és essencial la responsabilitat de totes i tots. Les mesures han d’anar acompanyades de la responsabilitat ciutadana. Hem de ser el màxim d’autoexigents, per protegir-nos tant com puguem, especialment a la gent que estimem”.

El vicepresident ha acabat la compareixença recordant que ara mateix hi ha 345 persones a les UCIs lluitant per la seva vida i que el personal sanitari i de cures està fent un esforç immens. “Hem d’acompanyar el personal que ens cuida”, ha conclòs.