El Govern garanteix l’accés gratuït a productes menstruals reutilitzables per a totes les persones que menstruen

És un pla pioner a nivell internacional que també preveu estendre informació i educació sobre la menstruació, el climateri i la menopausa a tota la població

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha anunciat que el Govern garantirà l’accés gratuït a productes menstruals reutilitzables per a totes les persones menstruants. L’ambiciosa acció s’emmarca en el pla integral d’equitat menstrual i climateri 2023-2025, que és pioner a nivell internacional, i arribarà potencialment a 1,8 milions persones, totes les que menstruen. També preveu estendre informació i educació sobre la menstruació, el climateri i la menopausa a tota la població per combatre tabús i estigmes i promoure la salut amb perspectiva de gènere.

El pla té un triple objectiu: promoure la justícia de gènere, trencant tabús i vetllant per la salut amb perspectiva de gènere; avançar en justícia social, combatent la pobresa menstrual; i contribuir a la justícia climàtica, ja que, cada any, a Catalunya, es generen 9.000 tones de productes menstruals no reutilitzables.


Productes menstruals accessibles per a tothom

El pla inclou la mesura inèdita de garantir l’accés gratuït a productes menstruals reutilitzables a cada persona menstruant del país. Els productes es podran recollir en punts de proximitat “amb plena equitat territorial”, ha explicat Verge, en els quals es proporcionarà, també, informació i assessorament per al seu ús.

La distribució gratuïta de productes menstruals sostenibles també es continuarà fent a través dels centres de secundària de tot Catalunya, amb el programa “La meva regla,les meves regles”, que aquest curs arribarà a 85.500 alumnes de 3r d’ESO i 1.120 centres, i es repetirà cada curs a partir d’ara. A més, a partir de l’any vinent s’introduiran descomptes a través del Carnet Jove i el carnet universitari per a la compra de productes menstruals sostenibles i reutilitzables.

Per altra banda, s’instal·laran dispensadors de compreses i tampons de cotó orgànic en múltiples equipaments i serveis públics. “Sabem què és que et vingui la regla i no tinguis cap producte menstrual a la bossa”, ha dit la consellera. Els dispensadors es trobaran a la xarxa de serveis del Departament, com els serveis d’informació i atenció a les dones, però també en centres educatius, universitats, albergs, CAPs, centres de serveis socials, equipaments culturals, estacions de ferrocarrils i comissaries de Mossos d’Esquadra, entre d’altres.


Educació, divulgació i sensibilització

El pla d’equitat menstrual i climateri també preveu incloure l’educació menstrual al currículum pedagògic de l’educació sexual per a alumnat de primària, secundària i educació especial, i en tallers adreçats a les famílies. També es realitzaran tallers sobre educació menstrual i climateri en centres de formació de persones adultes, centres de justícia juvenil i centres penitenciaris, centres hospitalaris, equipaments juvenils, espais de lleure educatiu, equipaments cívics, serveis d’atenció a les dones en situació de violència mascista i d’atenció a les persones LGTBI+, entre d’altres. “Trencarem mites perillosos, com el que diu que és normal que la regla faci mal”, ha posat de relleu la consellera.

A més, es generaran diversos recursos pedagògics, com una motxilla amb mostres de tots els productes menstruals existents (reutilitzables i d’un sol ús), que estarà disponible en espais “estratègics” com els centres de recursos pedagògics del Departament d’Educació o els serveis d’informació i atenció a les dones. També s’impulsaran diverses campanyes de sensibilització, dirigides tant al públic general com a segments concrets, com el jovent o el món de l’esport.

Tot plegat es realitzarà en aliança amb professionals de referència de diversos àmbits. Per això, el programa posa l’accent en la formació de professionals de l’educació, de la salut i dels serveis socials.

Etiquetes