D'esquerra a dreta, la consellera de Salut, Alba Vergés, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i el director del CatSalut, Adrià Cumella.
D'esquerra a dreta, la consellera de Salut, Alba Vergés, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i el director del CatSalut, Adrià Cumella.

L'executiu català posa en marxa un nou programa que destina 30 milions d’euros a 18 projectes innovadors per millorar la qualitat i l’eficiència dels serveis del sistema públic de salut

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i la consellera de Salut, Alba Vergés, han anunciat una línia d’ajuts de 30 milions d’euros per finançar 18 projectes innovadors desenvolupats per entitats de la xarxa pública de salut. Es tracta d’un programa finançat a parts iguals pel CatSalut i pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) que la UE destina a la contractació pública de productes i serveis innovadors. Catalunya és la primera regió europea que l’ha posat en marxa.

El programa pretén modernitzar els serveis assistencials i trobar noves solucions per a noves necessitats de salut de la població. Els criteris d’avaluació i selecció dels projectes guanyadors s’han centrat en dues premisses: l’impacte i l’excel·lència. Vergés ha explicat que “responen a necessitats molt diverses, però comparteixen l’objectiu de millorar el nostre sistema de salut”. I és que plantegen nous models d’atenció a les persones, incorporen solucions tecnològiques per a la millora dels diagnòstics o el seguiment dels pacients i també milloren la coordinació entre els diferents nivells assistencials i l’optimització dels recursos. Es divideixen en:

  • 10 projectes centrats en problemes de salut específics: càncer, salut mental, cronicitat, salut cardiovascular, ITS, crítics i oftalmologia.
  • 5 projectes de diverses àrees: hemodiàlisi, alletament hospitalari, triatge d’urgències, hospitalització i altres aplicacions.
  • 3 projectes quirúrgics: de cirurgia colorectal, oncològica de la dona i de pròtesis i implants.

Des del departament de Salut asseguren que tots els projectes milloraran l’eficàcia i l’eficiència dels serveis de salut de Catalunya i destaquen que molts inclouen l’ús de noves eines TIC, com la intel·ligència artificial, la telesalut i la realitat virtual. Estan tots resumits aquí.

La data màxima d’execució de les iniciatives és el 31 de desembre de 2023. El CatSalut, amb el suport de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya, farà un estudi d’impacte dels resultats derivats dels ajuts i analitzarà la possible implantació a tot el sistema. Aragonès ha explicat que “hi haurà un efecte vessament, això no només servirà per a l’àmbit sanitari i el desenvolupament d’un projecte concret en un hospital concret, sinó també per a d’altres àmbits de l’economia”.