El Vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès
El Vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès

La mesura pretén fer front a l’elusió fiscal i al frau fiscal sobre els béns que no són productius com ara embarcacions d’oci, aeronaus o objectes d’art

El Govern ha aprovat aquest dimarts un impost que gravarà els béns de luxe que s’hagin vinculat a empreses enlloc de estar a nom de persones físiques. És el cas de béns no productius com ara aeronaus, vehicles de 200 cavalls o més, embarcacions d’oci, objectes d’art i joies.

L’objectiu del Govern és fer front així a l’elusió fiscal i al frau fiscal d’alguns propietaris que en alguns casos no ho posen al seu nom, sinó al de les empreses, per no tributar a l’impost de patrimoni. No es tracta doncs d’un gravamen només per recaptar sinó que pretén penalitzar fiscalment l’ús de recursos de les empreses per adquirir actius no productius per al lleure o el luxe.

Amb aquest impost, Catalunya és pionera en aquest camí i de fet reprèn el fil d’un tribut que ja es va aprovar el 2017 al Parlament. El govern espanyol, però, ho va recórrer al Tribunal Constitucional. Ara, el Govern torna a desenvolupar l’impost per donar compliment al mandat del Parlament.

D’aquesta manera, el Govern torna a aprovar un impost progressiu, que possibilita la redistribució de la riquesa i que n’estimula la creació, ja que pretén incentivar l’ús dels recursos de les empreses per adquirir béns productius, impulsant així creixement econòmic.

Seria ideal que la recaptació fos zero”, ha assegurat als mitjans el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès. “Perquè voldria dir que ja s’està tributant per l’impost de patrimoni tot allò que pertoca, i que ningú busca trampes per la porta del darrere o sistemes que potser tenen cobertura legal però no compleixen l’esperit de l’impost de patrimoni”, ha afegit Aragonès.

Etiquetes