Les conselleres Laura Vilagrà i Tània Verge, reunides amb la Mesa General de Negociació de l'Empleat Públic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya / ACN
Les conselleres Laura Vilagrà i Tània Verge, reunides amb la Mesa General de Negociació de l'Empleat Públic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya / ACN

Les conselleres Tània Verge i Laura Vilagrà també anuncien una flexibilització horària en cas de menstruació o climateri amb afectació sobre la salut

El Govern de la Generalitat ha ampliat les mesures de flexibilitat i conciliació de la vida laboral i familiar de les treballadores i els treballadors públics de la Generalitat amb dues noves mesures: un permís per dol gestacional i el règim de flexibilitat horària recuperable en cas de menstruació o climateri que tingui afectació sobre la salut.

Les mesures s’han acordat, a proposta del Govern de la Generalitat, en el marc de la Mesa General de Negociació de l'Empleat Públic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya (MEPAGC) i afectaran tots els treballadors i treballadores públics de la Generalitat, com ara mestres, professors, bombers, Mossos i personal administratiu.

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, que ha comparegut en roda de premsa amb la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha posat de relleu que la Generalitat “és l’empresa amb més persones treballadores del país” i cal “donar exemple” des de l’administració pública per tal que, posteriorment, aquestes mesures es puguin estendre al sector privat, en el marc de la concertació amb els agents socials i econòmics.

Vilagrà també ha subratllat que aquestes mesures desenvolupen nous drets sexuals i reproductius en l’àmbit laboral i “fan de Catalunya un país capdavanter”, ja que només Nova Zelanda té reconegut aquest tipus de permís. Aquest permís “pioner”, a més, genera un nou dret tant per a la persona gestant com per a l’altra persona progenitora, independentment de l'estat civil.

Concretament, les persones progenitores que hagin patit una pèrdua gestacional entre la sisena setmana i el dia 179 de la gestació tindran dret a un permís de tres dies hàbils per contribuir a la recuperació del seu procés de dol. El permís afecta, per tant, les pèrdues que es produeixen abans del sisè mes d’embaràs, que no estaven cobertes fins ara amb els permisos ja existents.

En aquest sentit, la consellera Tània Verge ha destacat el compromís del Govern amb el reconeixement d'un dol molt invisibilitzat: “És hora de trencar el silenci d’un procés tan dolorós com és una pèrdua gestacional, pel qual passen moltes famílies”.

D’altra banda, en el supòsit de menstruació o climateri amb afectació a la salut, la Mesa ha acordat que les treballadores i treballadors públics de la Generalitat puguin absentar-se durant un màxim de vuit hores mensuals, recuperables en el termini dels quatre mesos posteriors en franges de mínim 30 minuts. Les absències que es produeixin per aquest motiu s’hauran de justificar únicament mitjançant una declaració responsable, que es tramitarà de manera telemàtica.

La finalitat d’aquesta mesura és “garantir el dret al treball en condicions d’igualtat”, ha explicat Verge. “Si no tenim en compte els processos naturals que afecten els cossos de les dones, estem aplicant polítiques de salut laboral cegues al gènere i, per tant, discriminatòries”, ha alertat. “És hora de trencar tabús i estigmes associats a la menstruació i al climateri”, ha reblat.

  El Govern incorpora un nou permís per dol gestacional per a les treballadores i treballadors públics de la Generalitat