El vicepresident i coordinador nacional d'Esquerra Republicana, Pere Aragonès.
El vicepresident i coordinador nacional d'Esquerra Republicana, Pere Aragonès.

Aragonès: “Posem tota la carn a la graella per salvar l’economia del país. La Generalitat farà un gran esforç i cal que el govern de l’Estat també el faci”

El Govern de la Generalitat posarà en marxa un pla de rescat econòmic amb ajudes directes per als sectors més afectats per la pandèmia, amb una dotació total de 618 milions d’euros el primer trimestre de l’any, gairebé el triple del darrer pla d’ajuts als treballadors i treballadores autònomes aplicat a finals del 2020. Així ho ha anunciat aquest dilluns el vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, que ha detallat que els ajuts aniran destinats a treballadors i treballadores en ERTO, micro i petites empreses, autònoms i els sectors afectats per les restriccions derivades de la pandèmia.

“Posem tota la carn a la graella per salvar l’economia d’aquest país”, ha expressat Aragonès, que ha assenyalat que “estem en un trimestre especialment complex i és imprescindible el suport econòmic al teixit productiu”. El vicepresident del Govern i candidat d’Esquerra Republicana a les eleccions al Parlament ha subratllat que la Generalitat farà “un gran esforç” i ha instat el govern de l’Estat “que també el faci”. “No pot ser que sigui el govern que menys percentatge del PIB ha destinat a ajudes directes”, ha denunciat.

El pla de xoc anunciat avui inclourà 2.000 euros per autònom, amb un nou paquet de 280 milions que beneficiaran uns 140.000 treballadors. A més, preveu un ajut de 2.000 euros per cada lloc de treball en ERTO per a les micro i petites empreses que hagin vist caure substancialment la facturació i, malgrat tot, es comprometin a mantenir els llocs de treball, amb un total de 208 milions d’euros per a aquests negocis.

No pot ser que el govern de l'Estat sigui el que menys percentatge del PIB ha destinat a ajudes directes
Pere Aragonès Vicepresident del Govern

El pla també inclou ajudes directes per als treballadors que es trobin en ERTO amb baixos salaris, que rebran un complement de 200 euros mensuals durant el primer trimestre de l’any. D’aquesta ajuda, d’un total de 105 milions d’euros, es calcula que se’n beneficiaran 175.000 persones. A més, els treballadors en ERTO, sigui quina sigui la seva situació, podran accedir a un paquet d’ajudes de formació, amb un impacte pressupostari de 25 milions d’euros.

“Fem aquest esforç perquè el pagament dels ERTO per part de l’Estat no està funcionant gens bé”, ha remarcat Aragonès, que ha alertat que hi ha “retards, gent que va entrar en un ERTO a l’octubre o al novembre i que avui encara no ha vist ni un sol euro”. “Per tant, assumim la responsabilitat de qui no ha exercit la seva, que és l’Estat”, ha reblat.

A més, el Govern continuarà mantenint les línies d'ajut extraordinàries per als sectors afectats arran de les restriccions a conseqüència de la situació epidemiològica.

L'immobilisme de l'Estat

Aragonès ha reiterat que és “absolutament imprescindible” que el govern de l’Estat s’impliqui també en els ajuts directes als sectors més afectats per la pandèmia. “Si la Generalitat pot ajudar les empreses de menys de 50 treballadors amb 2.000 euros per treballador, l’Estat ha de posar almenys 2.000 euros més per treballador; si els autònoms més precaris poden rebre aquesta ajuda de 2.000 euros per part de la Generalitat, el govern de l’Estat com a mínim n'hi ha de posar 2.000 més...”, ha exposat.

Per acabar, Aragonès ha agraït la col·laboració dels agents econòmics i socials, sindicats i patronals, amb qui el Govern ha estat treballant aquestes darreres setmanes per definir les prioritats i perfilar el pla de rescat.

Etiquetes