Reunió del Consell Executiu, aquest dimarts. ACN
Reunió del Consell Executiu, aquest dimarts. ACN

L’Executiu català crea un fons de 10 milions d’euros amb l’objectiu d’eliminar per complet la presència d’amiant al país

El Govern de la Generalitat ha aprovat aquest dimarts un pla global per a l’erradicació de l’amiant a Catalunya. El pla està alineat amb els objectius marcats per la Unió Europea d’eliminar l’amiant dels edificis o infraestructures públiques abans del 2028 i arribar a la completa erradicació arreu del país abans del 2032.

En la reunió d’aquest dimarts, el Consell Executiu ha aprovat la creació de l’Oficina per a l’erradicació de l’amiant a Catalunya, que s’encarregarà de dissenyar tots els treballs i d’impulsar el Pla Nacional per a l’erradicació de l’amiant amb el suport i cooperació de la resta de departaments del Govern, d’altres administracions i d’entitats privades.

El projecte de pressupostos catalans per al proper 2023 incorporen una partida de 10 milions d’euros per a tirar endavant aquest pla, en el suposa “un repte de país i una prioritat del Govern”, va assenyalar el passat dissabte el president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la Convenció contra l’amiant i les seves conseqüències celebrada a Barcelona.

L'erradicació de l'amiant és un repte de país i una prioritat del Govern
Pere Aragonès President de la Generalitat de Catalunya

El Codi Civil català incorpora la mediació i la igualtat home – dona

El Govern de la Generalitat també ha aprovat aquest dimarts l’avantprojecte de llei per modificar el Codi Civil de Catalunya, una proposta impulsada per la conselleria de Justícia, Drets i Memòria que busca modernitzar-lo i adaptar-lo a les noves realitats jurídiques, econòmiques i socials.

Entre d’altres canvis, en l’àmbit de la terminologia i el llenguatge el nou Codi Civil de Catalunya canvia els conceptes masculins per formes neutres, i s’imposa el criteri de redactar els articles i normes amb un llenguatge respectuós amb el gènere que doni visibilitat a la dona.

A més, es fixen com a principi general els mecanismes de resolució alternativa de conflictes, en especial la mediació, i s’insta els ciutadans a resoldre els conflictes per aquesta via.

Entre les modificacions del Codi Civil català també destaca que els animals no es consideraran béns materials i en situacions de separacions o divorcis tindran un tractament propi que els diferencia dels drets dels objectes, com la possibilitat de custòdia compartida o el dret de successió. A més, s’estén la prohibició de visita als animals en cas de maltractadors amb sentència ferma.