El conseller Elena, la consellera Verge i la inspectora Escudé, durant la presentació del pla. ACN.
El conseller Elena, la consellera Verge i la inspectora Escudé, durant la presentació del pla. ACN.

Elena i Verge coincideixen en la urgència del pla: 8 de cada 10 dones a Catalunya han patit violència sexual a partir dels 15 anys

El conseller d’interior, Joan Ignasi Elena, i la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, han presentat avui el pla per prevenir i combatre les violències sexuals en l’àmbit de l’oci a Catalunya. Elena ha evidenciat el compromís del Govern en la lluita contra les violències masclistes i a favor de la igualtat de gènere fent palesa la necessitat de “combatre les diferents xacres relacionades amb la violència que pateixen les dones”.

Per la seva banda, la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha reivindicat que “les dones tenim dret a viure lliures de violències masclistes, a gaudir de la vida sense por, i també a gaudir dels espais d’oci amb total llibertat”. Verge s’ha mostrat contundent a l’hora de defensar que “des del Govern volem que les dones sàpiguen que les creiem i que les acompanyem en el seu procés de recuperació, perquè hem fet de la lluita contra les violències masclistes una prioritat”.

El conseller ha volgut remarcar que 8 de cada 10 dones a Catalunya han patit violència sexual des dels 15 anys; tanmateix, un 12% de les dones catalanes han estat víctimes d'agressions sexuals, amb un 9% de violacions o intents de violació. Elena ha destacat que "estem en un moment de visibilització on el nombre de denúncies ha augmentat, 3.194 denúncies l'any passat, el que representa gairebé 10 denúncies al dia".

La consellera Verge ha contextualitzat l’abordatge de les violències sexuals en el marc del nou model que s’està treballant des de la conselleria. Així, ha deixat clar durant la presentació del pla que “les mesures que avui es presenten en els entorns d’oci formen part d’un nou model d’abordatge de les violències sexuals per a tot Catalunya, liderat per Igualtat i Feminismes i que presentarem el mes de setembre”.

El màxim responsable del Departament d'Interior ha reivindicat les actuacions dels organismes públics com a "essencials perquè aquestes dones confiïn en nosaltres. L'objectiu de les polítiques públiques ha de ser la millora de la qualitat de vida de les dones, la reducció de la sensació de risc i la percepció d'una bona atenció", ha afegit.

En aquesta línia, Elena ha afirmat que a la nit "és quan es produeixen més agressions i violacions, especialment en els espais d'oci nocturn, i que de cara a l'estiu és indispensable actuar i desplegar tots els mecanismes per intentar fer front a aquesta realitat".

Finalment, el conseller d'Interior ha fet referència a un informe de la Unió Europea que afirma que un 75% de les dones tenen por de patir una agressió sexual quan tornen a casa després de sortir de festa, davant del 5,6% dels homes, i per això defensa la necessitat que "les dones siguin lliures i no valentes. Ens deixarem la pell perquè rebin la millor atenció i serem determinants en la persecució dels agressors perquè cap violència sexual quedi impune", ha sentenciat.

  El Govern presenta el pla d’acció per combatre les violències sexuals en l'àmbit de l’oci

Un nou model d’abordatge de les violències sexuals

La consellera Verge ha destacat algunes actuacions per abordar les violències sexuals que aquest departament activarà aquest estiu, com “el reforç del Servei d’intervenció en crisi davant les violències sexuals, que ofereix atenció psicològica a les dones que hagin patit una agressió sexual recent i que, després de la primera atenció sanitària, requereixin aquest acompanyament que es desplaça on sigui necessari”.

“També es reforçaran els punts lila que els municipis ofereixen en els espais d’oci”, ha anunciat la consellera d’Igualtat i Feminismes, que ha concretat que “s’oferiran una vintena de formacions per ajuntaments i consells comarcals que els permetran revisar el funcionament dels punts per garantir una atenció adequada i coordinada i, si cal, crear-ne de nous”, ha conclòs.

Per més informació pots consultar aquest enllaç.

Etiquetes