Teresa Jordà amb el director de l'ACA, la directora dels serveis territorials del Departament i els alcaldes de Cassà de la Selva i de Llagostera. ACN
Teresa Jordà amb el director de l'ACA, la directora dels serveis territorials del Departament i els alcaldes de Cassà de la Selva i de Llagostera. ACN

Teresa Jordà: "En menys d'una dècada, el 78% del consum elèctric de les depuradores catalanes provindrà d'energies renovables pròpies"

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha presentat aquest dimecres el pla d’eficiència energètica de l’Agència Catalana de l'Aigua (ACA), que preveu la instal·lació de plaques fotovoltaiques a les principals depuradores del país i altres actuacions de foment de l’autoconsum elèctric i d’energia verda amb l’objectiu que, en menys d’una dècada, el 78% del consum elèctric de les depuradores catalanes provingui d’energies renovables.

Així ho ha detallat Jordà en una visita a Cassà de la Selva, on ha oficialitzat l’ampliació de la depuradora al municipi. La inversió global del pla arriba als 159 milions d’euros i es durà a terme ens els propers deu anys en instal·lacions d’energia fotovoltaica, producció de biogàs i millores en l’eficiència de les depuradores. “El Govern ha accelerat la transició energètica a Catalunya, i té una enorme responsabilitat a l’hora de donar exemple i impulsar les energies renovables també en les infraestructures públiques”, ha destacat la consellera.

El pla preveu ja aquest any invertir 3,3 milions d’euros per construir parcs fotovoltaics en 29 depuradores de tot Catalunya, impulsant la descarbonització del cicle de l’aigua, reduint les emissions de CO2 i fomentant l’autosuficiència energètica de les depuradores. En l’actualitat, el 15% de les necessitats energètiques de les depuradores ja es cobreixen amb energies renovables (biogàs i fotovoltaica) i, l’any 2023 es preveu que aquesta xifra arribi fins al 20%.

Duplicar la producció de biogàs

El pla d’eficiència energètica de l’ACA també preveu la generació i ús del biogàs a partir dels processos de depuració de les aigües residuals. I és que les depuradores amb processos de digestions anaeròbies produeixen biocombustible, i gràcies a la seva valorització energètica es pot produir energia renovable per a l'autoconsum.

El pla preveu que des d'ara i fins al 2027 se'n dupliqui la producció. Actualment, l'energia generada a partir del biogàs és de 44 GWh/any, cosa que representa un 14% del consum renovable. Es preveu duplicar la producció de biogàs fins als 110 GWh/any, amb la qual cosa el consum a través d'aquesta font renovable passi del 14% fins a situar-se proper al 40%.

“Aquestes instal·lacions ambientals volem que siguin també elements actius en aquesta transició energètica del país”, ha conclòs Jordà.