Plaques solars d'autoconsum energètic. ACN
Plaques solars d'autoconsum energètic. ACN

Amb la cessió a l’energètica pública de les instal·lacions fotovoltaiques ja existents, el Govern inicia el camí perquè l’any 2030 el 100% de l'energia consumida per la Generalitat la generin les plaques a les cobertes dels seus immobles

Els 1.452 edificis de la Generalitat tindran l’any 2030 plaques solars instal·lades. A més d’impulsar la transició energètica del país cap a les energies verdes i renovables, la mesura permetrà assolir l’autosuficiència energètica i una part d’aquesta energia serà gratuïta per a les llars vulnerables que estiguin a 2 km de l’edifici amb les plaques solars.

El Govern de Pere Aragonès segueix fent passos endavant cap a aquest objectiu, i aquest dimarts el Consell Executiu ha aprovat la cessió a l’energètica pública catalana de tots els sistemes fotovoltaics ja existents en els immobles de la Generalitat. A més, ha aprovat una primera partida de 58,9 milions d’euros per invertir en la instal·lació de sistemes fotovoltaics en aquests edificis durant els anys 2023 i 2024, fet que permetrà instal·lar plaques en un terç dels edificis públics. “Avui fem un nou pas per contribuir a fer de Catalunya un país més sostenible”, ha explicat en roda de premsa la portaveu del Govern, Patrícia Plaja.

A finals de l’any vinent, l’energia verda generada per l’Energètica ja cobrirà el 25% del consum total de la Generalitat.

En l’actualitat, la Generalitat té en servei 120 instal·lacions fotovoltaiques que totalitzen 17,6 MW de potència, de les quals 77 són d’autoconsum i la resta, de generació i venda d’energia.

L’Energètica, la primera energètica pública catalana de la Generalitat, és una eina fonamental per incidir sobre el sistema energètic català i contribuir a accelerar la transició cap a un model energètic distribuït, amb cohesió territorial i participat per la ciutadania. Els seus àmbits essencials d’actuació seran la generació d’energia procedent de fonts renovables aprofitant el potencial de les instal·lacions, edificacions i infraestructures de la Generalitat de Catalunya i el seu sector públic, així com la comercialització d’energia procedent de renovables, subministrant-la principalment a l’Administració de la Generalitat i també a altres administracions o a comunitats energètiques.