El president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dimarts. ACN
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dimarts. ACN

L’Executiu de Pere Aragonès considera que el dictamen pot ser determinant en les sentències de la jurisdicció europea

El Govern de la Generalitat ha reclamat aquest dimarts al govern espanyol que emprengui mesures “de caràcter immediat” per garantir que no es tornarà a repetir la violació dels drets polítics de cap ciutadà de Catalunya. Ho ha fet després d’analitzar el dictamen del Comitè de Drets Humans de l’ONU fet públic la setmana passada, segons el qual la justícia espanyola va violar el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics en suspendre els drets polítics d’Oriol Junqueras, Raül Romeva, Josep Rull i Jordi Turull acusant-los de rebel·lió.

“El Govern considera que ja està trigant molt més del que hauria per part d’un govern espanyol que assegura tenir la voluntat de fer les coses diferents que els seus predecessors”, ha assenyalat en roda de premsa la portaveu de l’Executiu, Patrícia Plaja. “S’han de prendre mesures reals, urgents i efectives per la reparació integral i efectiva dels drets polítics violats i garantir que això no torni a passar”, ha insistit.

El Govern considera que el dictamen constitueix un important document de valor doctrinal a tenir en compte en la interpretació de l’article 25 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, ja que estableix de forma molt clara els requisits per a la seva restricció. Tot i que els dictàmens del Comitè de Drets Humans de l’ONU no són sentències ni tenen caràcter vinculant per als estats, sí que són tinguts molt en compte tant pel Tribunal Europeu de Drets humans (TEDH) com pel Tribunal de Justícia de la UE (TJUE). En aquest sentit, creu que el dictamen pot ser determinant en les sentències de la jurisdicció europea.

El Consell Executiu ha exigit també la derogació o modificació de l’article de la Llei d’Enjudiciament Criminal relacionat amb la suspensió automàtica de funcions o càrrecs públics, així com la derogació o modificació d’altres normes que hi puguin estar relacionades per a la reparació del dany causat i, en particular, per evitar-ne la repetició en el futur.