Roda de premsa de la consellera de Salut, Alba Vergés / Marc Puig
Roda de premsa de la consellera de Salut, Alba Vergés / Marc Puig

Des del departament de Salut asseguren que “es podrà fer tot” sempre que es compleixin les mesures de distànica i higiene

Catalunya entrarà a la nova realitat la mitjanit d'aquest dijous, 18 de juny. Així ho ha aprovat el Govern de la Generalitat, després que Barcelona i Lleida passessin a fase 3, i havent recuperat les competències en la gestió de la crisi del coronavirus. Aquest retorn competencial formava part de l’acord entre Esquerra Republicana i el govern de l’Estat.

Podem fer-ho tot, però no tot de cop”, ha subratllat la consellera de Salut, Alba Vergés. Segons la consellera, la nova realitat a Catalunya no tindrà una “regulació prohibitiva”, sinó que es podrà fer tot, "sempre que complim les mesures essencials” i “vetllem per la gent més vulnerable". La consellera, doncs, ha afirmat que la nova realitat ha d’estar regida per:

  • La higiene de mans freqüent.
  • El manteniment de la distància de seguretat d’1,5 metres.
  • L’ús de la mascareta de protecció.
  • La preferència d’activitats a l’aire lliure.

Vergés ha insistit en la necessitat de complir al màxim aquestes mesures i ha apel·lat a la “responsabilitat de totes i tots”, per fer front a una emergència sanitària que, ha assegurat, “encara és viva”.

De forma més concreta, des de Govern demanen a la ciutadania que "eviti generar riscos de propagació”. Així, més enllà de les mesures higièniques, la distància de seguretat, i l’ús de la mascareta, el Govern aconsella no tossir directament a l’aire; mantenir grups de convivència habitual estables; minimitzar els contactes socials diaris per no multiplicar les possibles cadenes de contagi; ventilar correctament els espais tancats; i netejar i desinfectar superfícies.

El sistema de Salut ha sortit reforçat”, ha assenyalat Vergés, i ha assegurat que “ara toca posar-lo a disposició de l’etapa de represa de la nova realitat que tenim per davant”. En aquest sentit, des del Govern han demanat que qualsevol persona que presenti símptomes compatibles amb la Covid-19, contacti de manera immediata amb el sistema públic de Salut.

Aquest sistema de regulació de la nova normalitat a Catalunya permet, segons la consellera, “reprendre moltes activitats”. Entre aquestes, Vergés ha volgut destacar la reobertura dels parcs infantils: “els nens i nenes han de poder jugar, sempre complint amb les mesures de distància i fent ús de les mascaretes de seguretat”. La consellera també ha fet referència al nou règim d’aforaments, que entrarà en vigor el proper 25 de juny. “Els aforaments no es regiran per percentatges”, ha explicar Vergés, "sinó pel respecte estricte a la distància de seguretat interpersonal”. Vergés també ha apuntat la possibilitat de “flexibilització” de l'aforament, "si hi ha mesures organitzatives que així ho permetin”. Per garantir un període d’adaptació, fins al 25 de juny els aforaments es mantindran al 50% en interiors, i al 75% en exteriors.

“Catalunya ha tingut un comportament exemplar, la gent va comprendre el que passava i es va posar a costat de Salut”, ha agraït la consellera, “ara, hem de poder tornar la vida i reduir l’impacte negatiu que ha tingut el confinament”. “Aquest és el camí”, ha clos.