El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la presentació de l'Agenda Rural. ACN
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la presentació de l'Agenda Rural. ACN

Les transformacions socials, feministes, verdes i democràtiques del primer any de legislatura del Govern Aragonès, conselleria a conselleria

“Durant aquest any hem establert els fonaments del canvi, de les transformacions que ens vam comprometre a impulsar: la feminista, verda, social i democràtica”. Són paraules pronunciades aquest dimarts pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, després de donar a conèixer que en tan sols un any de mandat ja s’ha complert un terç del pla de govern previst.

Malgrat les dificultats derivades de la sortida de la pandèmia i de la crisi provocada per la guerra a Ucraïna, el Govern Aragonès ha virat les polítiques públiques cap a més drets socials i polítics, en termes de radicalitat democràtica i amb una clara aposta per les dues principals revolucions dels nostres dies: la verda i la feminista.

A continuació es recullen algunes de les principals polítiques desenvolupades en cadascuna de les conselleries, a partir de dades d’interès que contribueixen a explicar el Govern republicà, en catorze xifres.

Presidència

4
és la xifra per la qual es multipliquen els ajuts a l’esport femení. El Govern aposta per fomentar la igualtat d’oportunitats, superar els estereotips sexistes i perquè els equips femenins puguin competir al més alt nivell i en igualtat de condicions amb el masculí. A banda, els ajuts arribaran no només als clubs que participen en les màximes categories estatals sinó també als que ho fan en les segones màximes categories, la qual cosa que permetrà donar suport a més equips.

Polítiques Digitals i Territori

220
kilòmetres nous de fibra òptica desplegarà el Govern a Lleida fins a finals del 2022, la qual cosa permetrà accedir a la xarxa de la Generalitat a 51 municipis i al 72% dels habitants de la vegueria. És un exemple de l’aposta del Departament de Polítiques Digitals i Territori per estendre la connectivitat a tot el territori, com els 49 km nous al Pallars Sobirà, 47 km al Baix Empordà o els sis nous municipis connectats aquest any al Berguedà.

Educació

20
infants per aula enlloc de 25 hi haurà a les aules d’Infantil 3 el proper curs, en l’inici de la reducció de ràtios que s’anirà aplicant progressivament fins arribar a sisè de primària. Per primera vegada, l’escolarització a Infantil 2 serà gratuïta a les escoles bressols públiques. Els següents cursos la cobertura es farà extensible a Infantil 1 i l’Infantil 0 amb l’objectiu d’estendre la gratuïtat a tota l’escolarització dels 0 als 3 anys.

Economia i Hisenda

38.139
milions d’euros és el Pressupost de la Generalitat per l’any 2022, la xifra més elevada que hi ha hagut mai. Per primer cop des del 2010, el Govern Aragonès ha aprovat els comptes en temps i forma perquè entressin en vigor l’1 de gener. Són uns pressupostos expansius que incrementen la despesa en més de 5.600 milions d’euros i destinen 3 de cada 4 euros a despesa social.

Empresa i Treball

917
milions d’euros és el pressupost rècord del pla de polítiques actives d’ocupació més gran de la història. A més, gràcies a la tasca de l’agència ACCIÓ del Departament, durant el 2021 la Generalitat va captar 612 milions d’euros d’inversió estrangera, la xifra més alta des de l’inici dels registres l’any 1985.

Acció Exterior i Govern Obert

20
delegacions del Govern de la Generalitat hi haurà en total aquest 2022, sis més de les que estaven en funcionament. La cobertura geogràfica de l’acció diplomàtica catalana s’ampliarà de 44 a 63 països.

Igualtat i Feminismes

1.200
copes menstruals, calces i compreses reutilitzables ha repartit el Departament d’Igualtat i Feminismes entre alumnes de tercer d’ESO en la prova pilot del Pla d’Equitat Menstrual. ’La meva regla, les meves regles’ és un projecte innovador que té voluntat d’universalitzar l’accés als productes menstruals i el coneixement sobre la menstruació al conjunt de la població.

Recerca i Universitats

70
% han augmentat els ajuts als grups de recerca de Catalunya. A més, el cost dels estudis a les universitats públiques el proper curs 2022-2023 preveu una nova rebaixa: per primer cop en 10 anys, tots els preus dels graus universitaris i els màsters que habiliten per exercir una professió costaran menys de 20 euros per crèdit.

Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

1.200
megawatts de potència enlloc de 60 en els projectes de renovables a informació pública. Aquest és el balanç dels sis primers mesos de vigència del decret de renovables del Govern, que ha permès punxar la bombolla especulativa i començar a accelerar la transició energètica. L’autoconsum fotovoltaic ha crescut també de forma exponencial, passant de 13.000 a 25.000 instal·lacions en tan sols nou mesos.

Salut

80
milions d’euros és l’increment de la despesa destinada a la salut mental. La partida destinada a l’Atenció Primària és una de les més puja, un 20%. Salut ha incorporat nous perfils professionals a l’atenció primària per fer-la més accessible, comunitària, resolutiva i transversal.

Cultura

7
acadèmics de diverses universitats catalanes i de l’Institut d’Estudis Catalans van elaborar l’informe sobre la situació del català que ha donat el tret de sortida al Pacte Nacional per la Llengua, una eina fonamental per a incrementar els nivells de coneixement col·lectiu del català i facilitar-ne al màxim el seu ús en tots els sectors, així com potenciar l’adopció i l’aprenentatge entre les persones que no el tenen com a llengua de partida.

Drets Socials

98
milions d’euros fins al 2025 es destinaran al Marc d’acció per a l’abordatge del sensellarisme a Catalunya, que estableix un model d’actuació pública que pretén garantir el dret de les persones a un habitatge digne, tenint en compte la diversitat i les especificitats territorials i locals, així com la individualitat, les necessitats i les expectatives de cadascuna de les persones ateses.

Interior

40
% de les noves places d’accés a Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat i Agents Rurals es reservaran per a dones en les pròximes convocatòries d’accés i promoció dels cossos operatius. És un exemple de l’aposta del Departament en termes d’igualtat. En l’àmbit democràtic i de drets, Interior farà prevaldre els drets fonamentals en la tramitació d’expedients vinculats a la Llei Mordassa. Agafar-se dels braços per impedir el pas policial en una protesta, per exemple, ja no es multarà.

Justícia

408
llambordes stolpersteine té instal·lades ja Catalunya arreu del territori. Es tracta de plaques artístiques urbanes en record de totes les persones víctimes del nazisme, que es col·loquen davant de l’última residència on la persona va viure en llibertat, es grava seu nom, l’any de naixement i de deportació, el camp de concentració on va ser enviada i la seva situació final (assassinada o alliberada). El març d’aquest any se’n van col·locar deu a Vic, en record de la desena de vigatans víctimes de la deportació nacionalsocialista.