La consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, i el conseller de Territori, Juli Fernàndez, atenen els mitjans de comunicació / ACN
La consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, i el conseller de Territori, Juli Fernàndez, atenen els mitjans de comunicació / ACN

L’operació suposa un estalvi net de 781,5 milions d’euros per a les arques públiques catalanes fins al 2040

El Govern republicà ha fet pública la recuperació de la gestió directa de l’Eix Transversal, l’autovia C-25. La generalitat en recupera la competència després de revertir el contracte amb la concessionària Cedinsa Eix, de qui depenia fins ara.

L’operació suposarà per als comptes públics un estalvi net de 781,5 milions d’euros fins el 2040, que era quan estava previst que acabés la concessió. Això es tradueix en uns recursos addicionals anuals d’entre 40 i 50 milions d’euros.

La consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas, ha assegurat que es tracta de "l’operació econòmica “amb major impacte sobre les finances catalanes la darrera dècada”. L’estalvi que se’n deriva, apunta la consellera, el Govern el destinarà a “nous projectes d’infraestructura verda”.


La gestió directa de l’autovia l’exercirà la Generalitat de Catalunya a partir de l’1 de gener de 2023. Serà el Departament de Territori, liderat pel conseller Juli Fernàndez, qui assumirà el manteniment, la supervisió, la planificació i el control de la infraestructura.

"Garantirem la continuïtat del servei", ha afirmat el conseller, una feina que anuncia que es farà "amb recursos propis". "Els ciutadans i ciutadanes no notaran cap diferència en el seu dia a dia", ha clos Fernàndez, "sí que notaran l'increment de recursos disponibles que podrem destinar a noves inversions".