La consellera de Salut, Alba Vergés, durant la roda de premsa d'avui / Joel Codina
La consellera de Salut, Alba Vergés, durant la roda de premsa d'avui / Joel Codina

La consellera de Salut, Alba Vergés, explica que la resta de regions s’haurien de mantenir a la fase 0, però això “no vol dir que hagin d’esperar 15 dies”

El Govern ha proposat que les regions sanitàries de Catalunya que presenten un risc epidemiològic més baix, que són el Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i l’Alt Pirineu i Aran, avancin a partir de dilluns 11 de maig en el desconfinament gradual i passin a la fase 1. “La setmana vinent presentarem una nova proposta per a la resta de regions”, ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés, que ha assegurat que “el fet que dilluns no avancin a la fase 1 no vol dir que hagin d’esperar 15 dies més”.

“L’epidèmia s’ha comportat de formes diverses al nostre país; només cal recordar el cas de la Conca d’Òdena”, ha evidenciat Vergés. És per això que el Govern ha fet una divisió de les regions sanitàries en tres grups, basant-se en la incidència de nous casos en els últims 14 dies i la taxa de transmissió del coronavirus:

  • Regions amb un risc epidemiològic baix: Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre i Alt Pirineu i Aran
  • Regions amb un risc epidemiològic moderat: Catalunya central, Girona, Lleida, Zona Metropolitana Nord i Zona Metropolitana Sud
  • Regions amb un risc epidemiològic moderat-alt: Barcelona ciutat

La consellera ha celebrat que cap de les nou regions té un risc epidemiològic alt i que la tendència és decreixent a tot arreu, però creu que “no ens podem relaxar ni un minut” i que la majoria de regions encara han d’esperar uns dies per poder passar a la fase 1 de la desescalada: “Necessitem uns dies més per consolidar la tendència a la baixa, i també volem enfortir més el diàleg amb el món local per detectar i solucionar complexitats, sobretot als municipis més grans”. “Continuem treballant per totes les regions de Catalunya; tot arriba i tot volem que sigui proper”, ha afegit.

Vergés defensa fer un desconfinament “de forma segura, basada en l’evidència disponible, consensuada i transparent”. I, amb un to crític cap a l’executiu espanyol, ha afirmat que “des del Govern de Catalunya hem actuat sempre amb la voluntat d’anticipar-nos a l’epidèmia però amb prudència, i no hem volgut anteposar dates de desconfinament a les xifres”. Pel que fa a la probabilitat que el Ministeri de Sanitat accepti la proposta, Vergés creu que és “màxima”, ja que “és una proposta prudent, avalada per criteris científics i tècnics”.