El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, en roda de premsa aquest divendres. ACN
El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, en roda de premsa aquest divendres. ACN

Roger Torrent: “Som un Govern compromès en l’exercici del drets socials, que vetlla pel benestar i els drets fonamentals de les persones”

El Govern de la Generalitat ha imposat un total de 246 sancions a 79 grans tenidors, per un import global de més de 6 milions d’euros, per no oferir lloguer social a persones i famílies en risc d’exclusió residencial. Aquestes són les xifres presentades aquest divendres pel conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, un any després de la posada en marxa per part de l’Agència Catalana del Consum del programa de reforç per vetllar pel dret a l’habitatge i el compliment de les lleis que protegeixen aquest dret fonamental a Catalunya.

Som un Govern compromès en l’exercici del drets socials, que vetlla pel benestar i els drets fonamentals de les persones”, ha assegurat Torrent. “Per això, vam decidir que era prioritari posar en marxa mesures i actuacions per lluitar de forma efectiva contra les situacions que vulneren el dret a l’habitatge”, ha afirmat.

El programa es va posar en marxa amb l’objectiu de reforçar i garantir la protecció de les famílies en risc d’exclusió residencial, i ens ha permès incrementar de manera exponencial l’activitat de l’agència en aquest àmbit”, ha explicat el conseller. La implantació d’aquest programa, el gener de 2023, va possibilitar la incorporació de 19 professionals als serveis de l’Agència Catalana del Consum. Des de llavors, l’Agència ha realitzat 1.609 actuacions inspectores, un augment del 779% respecte al total d’inspeccions realitzades des de 2020 (183).

La normativa estableix que el grans tenidors han d’oferir un lloguer social abans d’interposar qualsevol demanda d’execució hipotecària o desnonament –o bé abans d’adquirir un habitatge fruit d’acord de compensació o dació en pagament–, quan la unitat de convivència d’un habitatge es troba en situació de risc d’exclusió residencial.

Increment exponencial de les sancions

Consum ha obert un total de 1.087 expedients sancionadors, un 600 % més que en el període de 2020 a 2022, i n’ha resolt amb sanció 168, un 115 % més respecte als resolts abans de l’aplicació del programa. Majoritàriament, s’ha detectat infraccions per no acreditar documentalment l’oferta de lloguer social a persones o famílies en situació de vulnerabilitat, abans d’iniciar el procediment de desnonament.

Així mateix, l’Agencia ha detectat que 2 grans tenidors, Divarian Propiedad i Promontoria Coliseum Real Estate, acumulen gairebé el 44% de les sancions per infraccions en la normativa.

Valorem molt positivament els resultats d’aquest programa, és un element imprescindible per lluitar contra l’exclusió residencial i a favor del dret a l’habitatge”, ha apuntat Torrent, que ha subratllat que les polítiques que desplega l’Agència Catalana del Consum “connecten perfectament amb l’agenda política del Govern, que s’ha fixat en l’habitatge com un element essencial”.