La consellera Teresa Jordà ha defensat el nou decret de renovables / Marc Puig
La consellera Teresa Jordà ha defensat el nou decret de renovables / Marc Puig

El Parlament valida el gir del Govern cap a un model energètic de proximitat, democràtic i distribuït de manera equitativa al territori

El Parlament ha donat llum verda a la modificació del decret de renovables que ha impulsat el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural del Govern. “El nou decret accelera la transició energètica a Catalunya cap a un model 100% renovable, distribuït, participat, democràtic i cohesionat territorialment”, ha assegurat la consellera Teresa Jordà a l’hemicicle. El decret llei modificat ha rebut els vots favorables d’Esquerra Republicana, Junts i els comuns.

Es tracta d’un “punt de partida” per desplegar les renovables a Catalunya i “fer-ho bé, de manera responsable”, ha dit Jordà. I és que el decret vigent fins ara, aprovat el 2019, “havia provocat tensió al territori i una bombolla especulativa”, ha lamentat la consellera. “Hem d’assumir que en aquest país no s’ha planificat en matèria energètica des de fa temps, però sí que s’ha decretat, i això ha estat un error”, ha afegit.

Amb la modificació del decret aprovada avui, “s’escoltarà el territori i se’l farà partícip de la transició energètica i de la protecció del nostre entorn natural”, ha posat en valor. “És la porta cap a una pacificació territorial necessària per a una planificació estratègica”, ha resumit.

En concret, les principals novetats que suposa el nou decret llei són:

  1. Es deixen enrere els projectes presentats sense cap coneixement dels propietaris dels terrenys i dels ajuntaments i s’estableix l’obligatorietat de presentar l’acord del 50% de la superfície ocupada i la comunicació a l’ajuntament. “Un punt vital per apaivagar els problemes que actualment generen malestar i inquietud al territori”, ha explicat Jordà.
  2. Les grans plantes renovables hauran d’obrir almenys un 20% de la propietat del projecte o del seu finançament a la participació social local. “És un pas més cap a l’empoderament de la ciutadania i la democratització de l’energia”, ha valorat, també.
  3. Es crea una comissió per controlar i frenar el boicot de les operadores de la xarxa de distribució a les plantes renovables més petites o d’autoconsum individual i col·lectiu.
  4. El Govern haurà de presentar una planificació territorial de les renovables, que s’haurà de basar en la demanda d’energia de cada comarca, perquè cada zona es faci responsable del seu consum d’energia i ho faci prioritzant la generació neta, de quilòmetre zero, ciutadana i en espais ja degradats.
  5. Mentre que l’anterior decret era aplicable únicament a sòls no urbanitzables, el nou afegeix els sòls urbanitzables. Així, les ciutats també participaran en la transició energètica.
  6. Se suprimeix la fase prèvia de la ponència d’energies renovables, de manera que els projectes s’hauran de presentar ja amb totes les característiques de participació i ubicació del projecte.
  7. Es crea la Taula de Diàleg Social de les Energies Renovables, que haurà d’estudiar i identificar mesures de compensació entre els territoris rurals i les zones urbanes densament poblades.
  8. Es prioritzaran les instal·lacions que connectin a mitja tensió o siguin inferiors a 5MW per ser coherents amb el model de transició energètica distribuïda i democràtica que defensa el Govern Republicà.
  9. S’avança en el desbloqueig de l’autoconsum en l’energia fotovoltaica, reduint la burocràcia administrativa.
  10. I el Govern haurà de fer compatibles la sobirania energètica i la sobirania alimentària amb la introducció en el nou decret llei dels criteris agrícoles de la Llei d’Espais Agraris. També hi introduirà criteris mediambientals per minimitzar l'afectació als terrenys de valor natural elevat i sobre les espècies amenaçades o especialment vulnerables.

“La implantació de les renovables ha avançat massa lentament, i toca impulsar-la fort”, ha dit al seu torn el diputat republicà Eugeni Villalbí durant el debat parlamentari. “No podem tornar a caure en la teranyina de les portes giratòries i dels oligopolis energètics, no podem limitar la transició energètica a un simple canvi de recursos fòssils per renovables, sinó que estem obligats a plantejar un canvi de model real”, ha defensat.

El diputat també ha carregat contra el PSC, que ha votat en contra del nou decret malgrat que en anteriors ocasions havia votat a favor de millorar el del 2019: “Suposo que tenir un Govern imaginari i un pla d’energies renovables imaginari els permet fer aquest partidisme quan els convé”, ha etzibat. “Vostès a una mà tenen grans proclames verdes, mentre a l’altra hi ha la lletra petita d’aquestes proclames, signades per Foment i els oligopolis”, ha afegit. Per acabar, Villalbí ha celebrat que, malgrat els socialistes, “la transformació verda d’aquest país seguirà endavant gràcies a un Govern decidit”, i ha recordat que “encara queda molt per fer; avui fem un primer pas dels molts que vindran”.

 El diputat d'Esquerra Republicana Eugeni Villalbí / Marc Puig
El diputat d'Esquerra Republicana Eugeni Villalbí / Marc Puig