El president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dimarts. ACN
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dimarts. ACN

L’Executiu ha desplegat ja un terç de les actuacions previstes. “Durant aquest any hem establert els fonaments del canvi”, afirma Aragonès

“Durant aquest any hem establert els fonaments del canvi, de les transformacions que ens vam comprometre a impulsar, la feminista, verda, social i democràtica”, ha subratllat aquest dimarts el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en una compareixença per fer balanç del primer any de legislatura. “Avancem sent valents, atrevits, imaginatius, innovadors, governant amb visió de futur, pensant sempre en la ciutadania, vetllant sempre pel pes institucional de la Generalitat, trencant inèrcies, fent que les coses passin, avançant a partir de grans consensos de país”, ha enumerat.

Entre d’altres prioritats, Aragonès ha explicat que el Govern treballa per “enfortir al màxim el consens lingüístic existent al país” i per superar la situació de “bloqueig “de la resolució del conflicte polític amb l’Estat, avançar cap a l’amnistia i el referèndum. En aquest sentit, ha reclamat al govern de l’Estat que “es mogui” per “restablir la mínima confiança” que requereix un procés de negociació després de l’escàndol del Catalangate.

El president ha recordat que es van comprometre a impulsar un govern “que no tingués por de retre comptes” perquè “és la millor forma de servir la ciutadania”, i en aquest sentit ha posat en valor l’acció de “transparència” que suposa el balanç del desplegament d’un pla de govern que ha qualificat “d’ambiciós” i “innovador”.

En el primer any de legislatura, per tant a un quart del seu recorregut, el Govern de la Generalitat ha desplegat ja un terç de les actuacions previstes (el 33,88%). El major grau de desplegament correspon a les polítiques educatives i formatives (43,1%), l’àmbit verd i d’equilibri territorial (39,3%) i les polítiques d’habitatge (41,7%). Aragonès s’ha mostrat satisfet pel grau de compliment en un context, ha destacat, de recuperació de la pandèmia de la Covid 19 i dels efectes econòmics i socials de la guerra d’Ucraïna. “I som absolutament optimistes de cara al futur”, ha afegit.

Aposta per la radicalitat democràtica

En l’àmbit de la transformació democràtica, en aquest primer any de legislatura destaquen mesures com la consulta ciutadana per la candidatura dels Jocs Olímpics d’Hivern, la creació de l’Acord Social per l’Amnistia i l’Autodeterminació, o d’altres com el canvi de criteri a Mossos per fer prevaldre els drets fonamentals en la tramitació d’expedients vinculats a la Llei Mordassa, així com l’activació del Fons Complementari de Riscos per protegir tots els servidors públics i garantir l’acció política en llibertat.

El Govern de les transformacions socials

En l’àrea de la transformació social destaca la gratuïtat del proper curs d’Infantil 2 i l’inici de la reducció de ràtios a 20 alumnes per aula amb Infantil 3. També la posada en marxa del pla de polítiques actives d’ocupació més gran de la història, amb 917 milions d’euros destinats; el Pacte Nacional per la Llengua, que ha de dur a terme una política lingüística transversal, participativa i consensuada; o el Pacte Nacional per la Indústria per reindustrialitzar el país en clau verda.

Per primer cop des del 2010, a més, es van aprovar els pressupostos en temps i forma. En destaca l’increment de 600 places d’accés al grau d’infermeria, l’augment en 80 milions d’euros del pressupost destinat a la salut mental i la reserva per a joves del 25% dels nous habitatges socials de lloguer.

Afrontar l’emergència climàtica

El Govern ha accelerat la transició energètica a partir d’un nou model energètic democràtic, distribuït, participat i cohesionat territorialment, passant de 60 a 1.200 megawatts de projectes de renovables a informació pública, i de 120 a 200 megawatts d’instal·lacions d’autoconsum. A més, s’ha aprovat l’Agenda Rural de Catalunya, conjuntament amb els actors implicats en el desenvolupament rural i sostenible, per situar el món rural al centre.

Acabar amb les desigualtats de gènere

La transformació feminista és una de les prioritats del Govern. S’han multiplicat per quatre les ajudes a l’esport femení per potenciar l’excel·lència i el teixit esportiu, s’ha impulsat la reserva del 40% de places de Mossos, Bombers i Agents Rurals per a dones, s’ha posat en marxa la campanya contra la pobresa menstrual i s’ha presentat l’Organisme de Protecció i Promoció de la Igualtat de Tracte i la No-Discriminació, que atén víctimes de discriminació i facilita la presentació i la gestió de denúncies administratives, entre d’altres.

Etiquetes