Avui els consellers Chakir El Homrani i Josep Bargalló han visitat el Centre de Formació Professional d'Automoció de Martorell
Avui els consellers Chakir El Homrani i Josep Bargalló han visitat el Centre de Formació Professional d'Automoció de Martorell

Els consellers de Treball i Educació visiten el centre i posen en valor el compromís del Govern per impulsar la Formació Professional

El conseller de Treball, Chakir El Homrani, i el d’Educació, Josep Bargalló, han anunciat que els plecs de la licitació per a la gestió del Centre de Formació Professional d’Automoció de Martorell ja estan a punt i es publicaran en breu, amb l’objectiu que el concurs quedi resolt en uns dos mesos. Els consellers han explicat que el centre disposarà d’una oferta de cursos “molt àmplia”, des de Formació Professional de grau mig i superior fins a formació per a desocupats, i que acollirà fins a 1.500 alumnes diaris el curs que ve. El Govern ha desencallat així la gestió d’unes instal·lacions que van costar 13 milions d’euros i es van inaugurar fa 3 anys, però que fins ara només han ofert cursos del SOC per a aturats.

Durant la visita que els consellers han fet avui al centre, El Homrani ha explicat que “l’FP és una de les eines clau que tenim a l’abast per a millorar el mercat laboral”, i és que “disposar d’una qualificació i la capacitat de requalificar-se és garantir la protecció enfront d’un món del treball canviant”. El conseller ha assegurat que el centre de Martorell és “l’exemple de l’aposta del Govern per l’FP, tant la formació inicial, com la formació per a l’ocupació, la requalificació o la formació a demanda de les empreses”. A més, ha destacat que aquest centre ha de contribuir a la competitivitat del sector de l’automoció, “un dels eixos industrials més importants del país”, i l’ha d’ajudar a adaptar-se a reptes com els vehicles elèctrics o l’autoconducció.


Bargalló, per la seva banda, ha explicat que al centre s’oferirà una formació professional integral que anirà lligada als indicadors europeus del que és l’ensenyament reglat inicial i també els ensenyaments ocupacionals: “És la tasca que estem fent dia a dia i que és situar damunt del terreny la formació professional integral, una demanda que hem rebut i un compromís del Govern”.

El modern Centre d’FP d’Automoció de Martorell, construït al costat de la fàbrica Seat, fa anys que no funciona a ple rendiment ni està gestionat en concessió per una empresa privada del sector, tal com estava previst. El projecte es va anunciar per primer cop el 2009 per potenciar l’FP dual, un model educatiu que compagina els estudis amb la feina. Les obres van trigar molt a començar i el centre no es va inaugurar fins el 2015. L’últim pas, la licitació de la gestió, però, va quedar encallada: la divisió de la conselleria d’Empresa i Ocupació en Empresa, per una banda, i Treball, per l’altra, i més endavant l’1 d’octubre i l’aplicació del 155 ho van aturar tot.

Ara, per fi, el Govern ha pogut desencallar la situació i entre els aspirants a gestionar l’escola hi ha grans grups de l’automoció. L’acord del Govern també preveu la creació d’un òrgan de seguiment de l’execució del contracte amb representants de la Generalitat i de tots els agents econòmics (CCOO, UGT, Foment, PIMEC i el Clúster de l’Automoció de Catalunya), i un representant de l’Ajuntament de Martorell.