Experiència, joventut i pluralitat, el capital polític dels nous diputats d'Esquerra

Marta Rovira lidera el nou grup parlamentari

Amb la constitució de la mesa i l’elecció de Roger Torrent com a nou president, ha arrencat aquest dimecres la dotzena legislatura del Parlament. “Conjurem-nos per recuperar les institucions del país i tornar-les a posar al servei de la ciutadania el més aviat possible”, ha remarcat Torrent en el discurs de presa de possessió.

La també republicana Alba Vergés ha estat escollida secretària quarta de la mesa. El grup parlamentari d’Esquerra Republicana el formen 32 diputats. Oriol Junqueras, empresonat a la presó d’Estremera, ha delegat el seu vot en Marta Rovira. No han pogut exercir el seu vot ni Toni Comín, ni Meritxell Serret. Tots tres han estat aplaudits en el moment que s’ha pronunciat el seu nom durant la votació per crida dels membres de la mesa.

Esquerra Republicana va obtenir en les eleccions del 21D els seus millors resultats des del restabliment de la democràcia, després d’una de les campanyes més complicades de la seva història. La candidatura encapçalada pel president del partit, Oriol Junqueras, i la secretària general, Marta Rovira, va obtenir 32 escons, un resultat que valida la República i deixa en evidència l’aplicació de l’article 155. Tal com va proclamar Rovira en el darrer Consell Nacional, ara cal tornar a posar les institucions al servei dels ciutadans i legislar per millorar-los la vida, fer un país més pròsper, més just i més net.

Cada diputat i diputada electe de la candidatura d’Esquerra Republicana – Catalunya Sí conforma un nou grup parlamentari divers i transversal que reflecteix la pluralitat de la societat catalana, tal com Oriol Junqueras sempre ha volgut. El grup es nodreix de l’experiència parlamentària, amb el lideratge de Marta Rovira, i amb la incorporació de la presidenta del Parlament de la XI legislatura, Carme Forcadell. Alhora, guanya fortalesa a través de la suma de nous independents que provenen d’àmbits molt diversos: l’escriptora Jenn Díaz, l’activista de Casa nostra casa vostra Rubén Wagensberg i l’experta en immigració Najat Driouech.

La transversalitat del grup d’Esquerra Republicana també es deu al fet d’integrar talent d’altres partits i espais ideològics, amb Ernest Maragall, que prové de Moviment d’Esquerres (MES) però ha format part de la llista com a independent, i Antoni Castellà, de Demòcrates de Catalunya. Alhora, els republicans segueixen comptant amb el potencial del militant de base o de les joventuts del partit. Rut Ribas, de les Joventuts d’Esquerra Republicana (JERC), és la representant més jove de tot el Parlament; Maragall, el més gran.

Una altra novetat és la del regidor de Valls Òscar Peris, que ha estat delegat del Govern a Tarragona en la darrera legislatura i que ara, per primera vegada, exercirà de diputat. La consellera comarcal del Maresme i regidora de Pineda de Mar Mònica Palacín també s’estrena al Parlament, i l’entrenadora de bàsquet Anna Caula, que ha estat diputada de Junts pel Sí com a independent, aquesta vegada ho serà d’Esquerra Republicana.

La renúncia de Carles Mundó a l’acta de diputat i al seu escó al Parlament per motius personals ha permès que el següent a la llista d’Esquerra Republicana per Barcelona pugui ocupar un escó al Parlament. Es tracta de Gerard Gómez, portaveu nacional de les JERC entre 2011 i 2016 i diputat de Junts pel Sí en la darrera legislatura.

Esquerra Republicana ha estat, a més, un dels primers partits en fer llistes cremallera per tal que les dones tinguin igualtat d’oportunitats en la vida pública i política, i va establir que per a les eleccions del 21D dues dels quatre candidats per demarcació fossin dones: Dolors Bassa per la de Girona i Meritxell Serret per la de Lleida. Les dones, el 50% de la societat, són també el 50% del nou grup republicà, integrat per 16 diputades.

Roger Torrent

“Conjurem-nos per recuperar les institucions del país i tornar-les a posar al servei de la ciutadania”

El nou President del Parlament de Catalunya és el més jove de la història de Catalunya, i el seu primer objectiu serà posar de nou el Parlament al servei dels ciutadans i materialitzar el mandat democràtic sorgit del 21D. “Correspon als grups fixar l’agenda i el rumb dels propers anys, però en el que depèn de mi treballaré perquè en aquesta legislatura la política torni a situar-se al centre de tot”, ha afirmat en el discurs de presa de possessió. Torrent, a més, se sent especialment orgullós de ser el segon president gironí del Parlament de Catalunya, després de Josep Irla.

Nascut a Sarrià de Ter, n’és l’alcalde des del 2007, i governa amb majoria absoluta després d’obtenir més del 70% dels vots en els comicis del 2015. Llicenciat en ciències polítiques i de l’administració, s’ha especialitzat en estudis territorials i urbanístics, comunicació política i gestió d’administracions locals. En l’àmbit polític es va afiliar a les Joventuts d'Esquerra Republicana de Catalunya el 1998 i va començar a militar a Esquerra Republicana de Catalunya el 2000. Ha estat secretari de política parlamentària regional a la federació de Girona (2000-2008) i secretari de política municipal de la federació regional des del 2011, així com cap de llista d'ERC a Sarrià de Ter des del 1999. A les dues últimes legislatures ha estat diputat al Parlament de Catalunya i ha estat membre de la Comissió de Territori i Sostenibilitat i de la d’Empresa i Ocupació.

Alba Vergés

"Caminarem, sens dubte, cap a fer polítiques integrals amb la persona en el centre, perquè sense aquest paradigma no trobarem la justícia i la igualtat d'oportunitats''

Secretària nacional d’Esquerra Republicana en l’àmbit de la salut i el benestar, la nova secretària quarta de la mesa ha estat diputada al Parlament per l’Anoia en la darrera legislatura. Ha nascut a Igualada i hi ha viscut pràcticament tota la vida. “M'agrada compartir els indrets, persones i iniciatives que es duen a terme a la meva comarca per fer-les més presents al nostre país. M'agrada endinsar-me a conèixer realitats diferents al meu entorn, amb la meva visió de dona, que no vull abandonar”, explica. Vergés és llicenciada en economia i enginyera tècnica en informàtica de gestió. És militant d’ERC des del 2011, després d'haver estat la número 3 de la llista a les eleccions municipals a Igualada, i és Presidenta de la secció local d’Igualada des del 2012. Va treballar d’economista en el sector social de la gent gran fins la seva incorporació al Parlament el 2012. Ha estat vinculada al sector sanitari com a portaveu i posteriorment ha estat presidenta de la Comissió de Salut del Parlament, un sector “potent, complex i que ha de garantir el dret a la salut com a dret fonamental i prioritari per a la ciutadania”. Vergés està convençuda de la necessitat de “polítiques integrals amb la persona en el centre”. “Reduir les desigualtats és una mania que no m'abandonarà mentre hi siguin!”, assegura.

Carme Forcadell

“Ara començo un nou camí com a diputada, amb unes responsabilitats diferents, però amb la mateixa força i voluntat de servei públic. A nivell personal, ha estat un honor. Estic agraïda pel privilegi d’haver presidit el Parlament del meu país”

La Presidenta del Parlament de Catalunya en la XI legislatura és una lingüista i activista política que ha estat sempre compromesa amb la llibertat de Catalunya i amb el foment de l’ús de la llengua i la identitat. Va néixer a Xerta, però viu a Sabadell, i és llicenciada en filosofia i en ciències de la comunicació i especialitzada en filologia catalana. Ha treballat en mitjans de comunicació i com a tècnica del Departament d’Ensenyament, i ha publicat nombrosos articles i llibres. Va ser una de les fundadores de la Plataforma per la llengua i és membre de la Comissió de la Dignitat, d’Òmnium Cultural i de la Plataforma pel dret a decidir, de la qual en va ser vicepresidenta. El 2012 va ser escollida presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana i va coordinar la marxa per la independència arreu de Catalunya. Va ser una de les veus de l’organització de la manifestació “Catalunya, nou estat d’Europa” i la Via Catalana. El 2014 va ser reelegida presidenta de l’ANC i va ser guardonada amb el Premi Joan Blanca de Perpinyà. Va ocupar aquest càrrec fins al 2015, quan Jordi Sànchez la va rellevar i ella va ser escollida diputada i Presidenta del Parlament.

Malgrat l’ofensiva judicial que Forcadell ha hagut d’afrontar en els darrers mesos, s’ha mantingut ferma en les seves conviccions i no ha deixat de defensar el dret del Parlament de Catalunya a debatre. “En un Parlament democràtic s’ha de poder parlar de tot, i evitar que hi entri la censura. Hi ha d’haver separació de poders”, ha proclamat en moltes ocasions. Ara, després de molts anys fent política des d’associacions, té ganes de seguir treballant pel país com a diputada. Es tracta d’un nou camí que afronta amb la mateixa força i voluntat de servei públic. En el darrer Consell Nacional d'Esquerra, la secretària general del partit, Marta Rovira, va dedicar paraules de gratitud a Forcadell: “La Carme ha representat el Parlament amb dignitat. Davant de l'Estat, calia preservar la institució i ho ha fet amb honestedat. Gràcies per les teves conviccions fermes”.

Jenn Díaz: La dignitat del poble de Catalunya l'1-O m'ha fet donat un pas endavant i deixar el meu univers, la literatura, per acceptar aquest nou repte. Em vaig prometre que no oblidaria, i sóc aquí per fer memòria”.

Després dels fets de l’1 d’octubre, l’escriptora de Sant Feliu de Llobregat i resident a Sant Andreu de la Barca va decidir acceptar el repte d’entrar a la política: “Fins avui, la literatura ha estat la manera de mostrar la meva visió del món i la societat, i ara he trobat una altra forma de comunicar-me i d'aportar: treballant per un país més just, feminista, literari i lliure”. Durant la campanya per les eleccions del 21-D, Díaz ha estat contundent en la defensa de l’escola catalana: “Si ens ataquen a l’escola, ens estaran destruint el futur”, ha proclamat. Castellanoparlant i filla d’una família obrera procedent de fora de Catalunya, es reivindica com l’exemple que el model d’escola catalana funciona, ja que domina perfectament el català i el castellà, és una escriptora d’èxit i ara ha estat escollida diputada del Parlament de Catalunya. Per a ella, “qui ataca l’escola catalana, ataca la cohesió i fomenta la divisió”.

“La cultura m'ha forjat l'esperit crític per ser la persona lliure que sóc”, explica Díaz. Va publicar la primera novel·la, Belfondo, el 2011, quan només tenia 22 anys, i des de llavors ja ha escrit El duelo y la fiesta (2012), Mujer sin hijo (2013), Es un decir (2014), Mare i filla (2015) i, per últim, Vida familiar (2016), un recull de contes pel qual ha guanyat el premi Mercè Rodoreda. També ha col·laborat en diverses publicacions culturals i diaris.

Ruben Wagensberg: “És un moment excepcional, trist però alhora apassionant, i estic convençut de poder aportar tot el possible per buscar i trobar el consens d'acció, per construir poder popular i República”.

L’activista portaveu i impulsor de la campanya Casa nostra, casa vostra va decidir acceptar la proposta d’anar a les llistes que li va fer Esquerra Republicana amb el convenciment de poder ajudar en tot el que calgués en un moment excepcional. “Hem de poder treure els companys de la presó i fer que puguin tornar els exiliats, recuperar les institucions i posar en marxa la República”, proclamava durant la campanya. A més, ha destacat que “tenim un país plural i hem de traslladar aquesta pluralitat i consens al Parlament des de les esquerres”. Nascut a Barcelona i criat a l’Empordà, Wagensberg s’ha dedicat durant molts anys a la docència i ha impulsat una petita discogràfica, The Indian Runners. Pel que fa al projecte Casa nostra, casa vostra, va culminar amb la manifestació ‘Volem acollir’ del 18 de febrer de 2017 a Barcelona, que va aplegar 500.000 persones segons l’organització. Wagensberg se’n va endur, però, un regust agredolç, ja que la campanya va tenir un gran èxit mediàtic, però poca resposta política. “Hem d’acollir més i hem d’acollir millor, per responsabilitat i per deure”, defensa. L'any 2016 també va dirigir la campanya "Allarga la vida", de l'Organització Catalana de Trasplantaments, per promoure la donació d'òrgans i teixits.

Najat Driouech: "Crec molt en la lluita per la igualtat i pels drets socials i per això m'he decidit a fer el pas. Una societat cohesionada és possible”.

L’experta en immigració va decidir presentar-se com a independent a les llistes d’Esquerra Republicana amb l’objectiu de lluitar per aconseguir una societat cohesionada. Nascuda al Marroc, va venir a Catalunya als 9 anys amb la seva mare i germans per tal de reunir-se amb el pare. Resideix al Masnou i és llicenciada en filologia àrab. També és diplomada en treball social, té un postgrau en immigració, religions i identitat, i el màster oficial en construcció d'identitat cultural. La seva vida professional ha estat marcada per la combinació del treball més tècnic en l'àmbit de la gestió de la diversitat, l’ocupació, la formació i la docència. Ha participat com a ponent en diferents jornades sobre immigració, diversitat, l’Islam, la societat d'origen marroquí a Catalunya i la seva integració sociolaboral, la construcció identitària o la segona generació, i també ha col·laborat en diversos mitjans de comunicació. Durant la campanya pel 21-D va assegurar que vol “representar la totalitat de la ciutadania, no només al col·lectiu que es vesteix similar a mi”, i per tant vol lluitar per tota la ciutadania catalana, independentment d’on hagi nascut.

Ernest Maragall: La situació del procés d’emancipació de Catalunya, després de tot el succeït al llarg del mes d’octubre, demana totes les aportacions que algú requereixi. Per convicció i per passió d’acció política transformadora no quedarà”.

L’excepcionalitat de la situació que viu Catalunya va fer que Ernest Maragall decidís aportar la seva experiència en tasques de gestió i representació política a la candidatura d’Esquerra Republicana. Està convençut que Catalunya vol ser “una República de sobirania, respecte, dignitat, educació, cultura, justícia i una economia forta”, i vol treballar per aconseguir l’alliberament dels presos polítics i fer tornar els qui són a l’exili: La tardor amable no em fa perdre el fred al cor dels que no hi són i hi haurien de ser. No podem normalitzar les absències”, ha advertit.

Nét del poeta Joan Maragall i germà del president de la Generalitat Pasqual Maragall, en la seva joventut va participar activament en la lluita clandestina contra la dictadura franquista com a militant del Front Obrer de Catalunya. Va treballar en l’àmbit de la publicitat i el màrqueting, així com d’analista informàtic i economista a l’Ajuntament de Barcelona. Fundador del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), va ocupar el càrrec de conseller d’Educació durant l’època del tripartit, entre el 2006 i el 2010. Arran de les seves posicions catalanistes, que el van aïllar al si del PSC, Maragall va decidir impulsar una nova associació: des del 16 de desembre de 2012 presideix el Consell de Nova Esquerra Catalana. El 30 de novembre de 2014 el partit es va fusionar amb la plataforma Moviment Catalunya, i Maragall va començar a militar a Moviment d’Esquerres (MES). Va concórrer a les eleccions al Parlament Europeu de 2014 com a número dos a la candidatura d’Esquerra Republicana, encapçalada per Josep Maria Terricabras, i va sortir elegit. Més tard va cedir el seu escó a Jordi Solé, número 3 de la llista.

Antoni Castellà: “Estem en un moment excepcional en el qual hem de seguir defensant la voluntat expressada pel poble de Catalunya l’1-O i el 27-O”.

Castellà, de Demòcrates de Catalunya, va tenir clar que per a les eleccions del 21-D calia oblidar les estratègies de partit i fer front comú amb Esquerra Republicana. Nascut a Barcelona, és llicenciat en administració i direcció d'empreses. Ha col·laborat acadèmicament a ESADE entre 1996 i el 2012, i ha desenvolupat la seva carrera professional en el món empresarial. Es va afiliar a Unió Democràtica de Catalunya i la seva organització juvenil Unió de Joves el 1992. Ha ocupat diversos càrrecs, com el de secretari general d’Unió de Joves, secretari d’organització d’UDC, vicepresident executiu i vocal del comitè de govern fins l’escissió d’UDC el 2015, quan va decidir fundar Demòcrates de Catalunya. Ha estat escollit diputat per la demarcació de Barcelona per CiU a les eleccions al Parlament de Catalunya de 1999, 2003, 2006, 2010 i 2012, i fins l’any 2010 va ser secretari segon de la Mesa del Parlament. Va presidir la Comissió Legislativa d'Economia, Finances i Pressupost i va esdevenir membre de la Comissió d’Educació i Universitats i vicepresident del consell assessor del Parlament sobre ciència i tecnologia. També ha estat secretari d’Universitats i Recerca del Departament d’Economia i Coneixement. Va ser escollit diputat per la província de Barcelona amb Junts pel Sí el 2015 i va presidir la Comissió d’Economia i Hisenda i exercir com a portaveu d’Universitats i Recerca fins el 2017. Actualment és portaveu de Demòcrates de Catalunya.

Rut Ribas: “Vull encarar aquest nou repte per seguir donant veu al jovent. Som el futur i un motor de canvi”.

La nova diputada més jove del Parlament és de Sant Sadurní d’Anoia. Té un grau en educació social i ha estat treballant als Serveis Socials. Actualment estudia psicologia. Ribas explica que des dels seus primers anys de joventut ha estat involucrada en l’àmbit associatiu, cosa que ha anat fent créixer el seu interès per la política. Des de les eleccions municipals del 2011 ha assumit diferents responsabilitats a Esquerra Republicana i a les JERC. Va ser portaveu de la federació regional del Penedès – Anoia de les JERC i n’és la Secretària nacional d’emancipació i ciutadania. “Faig política perquè no me la facin, aquest és el meu lema”, diu Ribas. Ara, vol encarar el repte de seguir donant veu al jovent com a representant al Parlament de Catalunya. Assegura que els joves estan farts de veure’s en situacions precàries i ara cal construir la República tenint en compte els joves i amb l’objectiu de crear una societat més justa.

Òscar Peris: “Hem de fer República, desplegar totes les lleis que ens ha suspès el Tribunal Constitucional i posar-les en pràctica, com són la de pobresa energètica o la d’assistència sanitària per a tothom”.

El tercer tinent d’alcalde i regidor de Comerç i Turisme de Valls és un veterà del partit republicà que ha estat delegat del Govern a Tarragona en la XI legislatura. A les eleccions del 21D ha encapçalat la llista republicana a la circumscripció de Tarragona, com a candidat de l’Alt Camp, i ara exercirà de diputat al Parlament de Catalunya per primera vegada. Amb l’aprovació de l’article 155, va ser cessat del seu càrrec com a màxim representant del Govern a Tarragona, i va assegurar que veia “preocupant” la qualitat democràtica de l’Estat espanyol. Peris està convençut que Esquerra Republicana és “un equip preparat i amb capacitat de governar”, que vol “incloure mesures republicanes concretes per fer un país més just”. També ha afirmat que cal desplegar i implementar totes les lleis del Parlament que ha suspès el Tribunal Constitucional, com la de pobresa energètica o la d’assistència sanitària per a tothom.

Peris va ser administrador de sistemes en una empresa de transports i treballador en una companyia de fabricació de components d’automoció. També va ocupar el càrrec de director comercial en una empresa d’arts gràfiques i d’identificació automàtica. Sobre la fugida d’empreses fora de Catalunya, ha recalcat que “el més greu és que no s’hagi fet el corredor del mediterrani o que el preu de l’energia sigui tan elevat. Això és el que realment preocupa al món empresarial”. A banda de ser regidor de Valls, ha estat cap de la Colla Joves Xiquets de Valls entre el 2001 i el 2002, i actualment és president del Club Tennis Valls i soci de l’Institut d’Estudis Vallencs.

Anna Caula: “Ens han intentat humiliar, però s’han trobat amb un poble amb empenta i solidari, que no s'arronsa. Tenim clar que només tenim un camí: seguir lluitant. I així ho farem”.

Caula repeteix la seva experiència com representant al Parlament de Catalunya, però aquesta vegada, enlloc de fer-ho com a independent i en el marc de Junts pel Sí, és diputada d’Esquerra Republicana. Va néixer a Girona i ha ocupat la posició número 3 a la llista d’aquesta demarcació. Té el títol de directora d'activitats de lleure infantil i juvenil i estudis en psicologia, però la seva vida professional gira entorn del bàsquet: ha estat entrenadora superior de bàsquet de la Federació Espanyola de Bàsquet (1996) i ha entrenat diversos clubs de comarques gironines, amb la participació en lligues catalanes i diverses fases finals i campionats d'Espanya en equips de base. També ha estat responsable del programa de tecnificació de les comarques gironines, entrenadora de la Selecció Catalana Mini Femenina amb la Federació Catalana de Bàsquet, entrenadora del primer equip femení de l'UNI Girona i membre de l'equip tècnic de la Selecció Espanyola de Bàsquet U20F. Es va presentar a les eleccions al Parlament de Catalunya de 2015 com a número 2 de la llista per Girona de Junts pel Sí, al costat de Lluís Llach, sent finalment elegida. Ara ha estat escollida diputada de nou, però de la mà d’Esquerra Republicana.

Mònica Palacín: Ser càrrec electe comporta molta responsabilitat amb les promeses, il·lusió pel futur i orgull de representar les persones d’un poble i un país que estimes”.

La secretària d’organització d’Esquerra Republicana també és regidora de l’Ajuntament de Pineda de Mar des del 2003 i consellera comarcal del Maresme des del 2015. Ara, per primera vegada, ocupa un escó al Parlament de Catalunya, i afronta aquest nou repte amb il·lusió i orgull. Nascuda a Barcelona, és llicenciada en filologia anglesa amb menció alemanya i és professora d’ESO de llengua anglesa des del 1999, any en què va començar a militar a Esquerra Republicana. Té estudis anteriors de formació professional com a tècnica d’anatomia patològica, i compta amb estades temporals laborals i formatives a Anglaterra i Alemanya. Forma part del ric teixit associatiu de Pineda com a membre de la Colla Gegantera i de la Xarxa d’Iniciatives Pinedenques, i a més presideix la Federació comarcal del Maresme. Ha estat Consellera Nacional d’Esquerra Republicana del 2010 al 2012 i des del 2015, així com Secretària de política municipal i dones de la Federació Comarcal d’Esquerra del 2013 al 2015 i membre de l’executiva nacional de dones del partit republicà des del 2013.