Raquel Sans, a l'escó / Marc Puig
Raquel Sans, a l'escó / Marc Puig

Els republicans porten una moció al Parlament que demana l'impuls de la modificació d'aquesta norma

Que el Parlament avali la llei audiovisual catalana que treballa el Govern. Aquest és un dels objectius que fixa el grup parlamentari d'Esquerra Republicana en la moció que presenten per al ple d'aquesta setmana a la cambra, sobre la producció audiovisual a Catalunya. En concret, els diputats i les diputades republicans volen urgir l'executiu a impulsar aquesta reforma de la llei catalana per adaptar el marc normatiu a la directiva europea, i fer-ho d'entrada amb una perspectiva transversal.

El grup parlamentari d'Esquerra manté que la millor via per fer-ho és reformant i actualitzant la llei audiovisual catalana, tal com de fet fixa el pla de govern que va presentar la Generalitat. Una modificació de la llei 22/2005 de la qual el Govern ja ha presentat l'avantprojecte i que ja ha passat per consulta pública del sector i la ciutadania.

"La llei de l'audiovisual catalana ha de ser una proposta de país, el punt de partida que busqui el consens amb tots els grups parlamentaris per regular els canvis d'usos i consums audiovisuals" ha afirmat la diputada Raquel Sans. Els republicans consideren que la proposta que ja treballa el Govern és una oportunitat per introduir des d'un bon principi al debat "tant l'eix feminista i de gènere com la protecció de la llengua catalana en un mercat audiovisual globalitzat", ha afegit.

Per això, durant el debat d'aquesta moció al Parlament posaran sobre la taula mesures àmplies i transversals per incloure al projecte de llei. "Prioritzem fer un debat de fons, sense partidismes i obrint-lo al sector d'entrada, per introduir-hi eines i recursos que necessitarem", ha afegit Sans.

Un altre dels punts de la moció que votarà el ple aquesta setmana reclama al govern espanyol que afavoreixi la diversitat cultural i lingüística i per això els republicans avisen que és "imprescindible" que els fons europeus (PERTE) promoguin llengües com el català, el gallec, l'euskera i l'aranès com a via per mobilitzar nous sectors econòmics. En aquest mateix sentit, la moció dels republicans demana al Govern fomentar la creació de continguts produits, doblats i subtitulats en català i occità per fer que maximitzar l'oferta al públic.

  Esquerra Republicana aposta per impulsar la llei audiovisual catalana del Govern amb perspectiva de gènere i lingüística