Marta Vilalta en roda de premsa / Marc Puig
Marta Vilalta en roda de premsa / Marc Puig

La portaveu republicana també ha destacat tots els acords incomplerts per part del govern espanyol com la llei mordassa o la reforma laboral

"Estem farts dels incompliments de l'Estat en les inversions i en la modernització de les infraestructures, perquè es tradueixen en el nefast servei que presta Renfe. Moltíssima gent del nostre país ho pateix diàriament", ha denunciat la secretària general adjunta d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta, que ha exigit a l'Estat el traspàs de les competències i recursos de Rodalies.

En aquest sentit, la portaveu republicana ha demanat ”totes les competències, davant la seva incompetència” i ha explicat que des d’Esquerra Republicana s’inicia una campanya per exigir el traspàs necessari, de la gestió, de la capacitat de decisió de tots els recursos de Rodalies a la Generalitat. Per a Vilalta tant el PSC com el PSOE “ens tenen ben habituats, a dilatar i incomplir acords".

L’infrafinançament crònic en els serveis de transport ferroviari de Catalunya és una evidència, ho veiem en la manca de d’autonomia per la gestió dels pocs recursos que acaben arribant que es tradueixen amb trens que no arriben, retards com a norma, avaries i un estat deficitari de les infraestructures.

Amb la campanya ‘Traspàs de rodalies ja’, el que es vol aconseguir és gestionar des de Catalunya totes les competències i tots els recursos, per millorar la qualitat del servei, oferir una major eficiència del transport públic, garantir l’equilibri territorial i avançar cap a un model de mobilitat més sostenible.

🤔Sabies que el PSOE va prometre a un president del PSC el traspàs total de Rodalies per al 2010 ⁉️

Prou promeses i propostes buides❌. Prou incompliments i desinversió.

Contra la seva incompetència, la nostra independència! ✊ #TraspàsRodaliesJa! pic.twitter.com/GEZ5N9LHMs
— Esquerra Republicana (@Esquerra_ERC) March 12, 2023


Els incompliments del PSOE al Congrés dels Diputats

La portaveu també ha repassat algunes de les falses promeses del PSOE al Congrés dels Diputats. Sense anar més lluny, la reforma de la llei mordassa que es vota dimarts al Congrés, en la qual, "ara ens trobem amb una falta d'ambició en la defensa i garantia dels drets més fonamentals i, no fa tant, els membres del govern espanyol s'omplien la boca amb crítiques a aquesta llei i afirmaven que la derogarien", ha manifestat la portaveu.

És per això, que "Esquerra Republicana no avalarà allò que aquí Catalunya vam prohibir fa 10 anys, com són les bales de goma, i que malauradament tot i la reforma de la llei mordassa es mantenen a l'estat espanyol", ha assegurat Vilalta. Així, la portaveu ha interpel·lat als partits de Comuns i Podemos, i els ha preguntat "com pot ser que a Catalunya se sumin per prohibir-les com van fer fa deu anys i no ho facin en el marc de l'estat ara que en tenen l'oportunitat amb la reforma de la llei mordassa? Què vol dir? És que el respecte als drets humans preval més en una cambra que en una altra?"

Un altre exemple dels acords incomplerts de l'Estat és la derogació de la reforma laboral. En conseqüència, la portaveu, ha anunciat que demà, juntament amb els grups d'EH Bildu i BNG presentaran al Congrés una proposició de llei pròpia per recuperar i ampliar els drets laborals que no garanteix la llei vigent.

Aquesta proposició de llei inclourà qüestions bàsiques i prioritàries relatives a la protecció davant els acomiadaments i la lluita contra la precarietat en l'àmbit del treball. "Esperem que pugui tenir el suport de les forces progressistes si així s'hi anomenen, per la defensa dels drets laborals" ha advertit Vilalta, "El progrés no només es predica, sinó que es practica o hauria de fer-se cada dia", ha continuat.

Finalment, també ha volgut fer referència a "la pinça habitual de PSC i Junts pel bloqueig de transformacions”, en el marc català, quan amb la suma de PP, Vox i Cs, van bloquejar que es tirés endavant el pla per la renda bàsica universal, una mesura que ja estava inclosa en els pressupostos de la Generalitat. Uns comptes, que es van aprovar al Parlament el divendres i "que són els més expansius de la història amb 41 milions d'euros a disposar pel país i amb mesures per ajudar a la gent", ha clos Vilalta.

 Cartell Campanya 'Traspàs Rodalies Ja'
Cartell Campanya "Traspàs Rodalies Ja"