L’independentisme es conjura per aconseguir l’amnistia

Partits i entitats presenten una proposta de llei d’amnistia, que portaran al Congrés dels Diputats, per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i l’Estat espanyol

Front comú per l’amnistia. Els partits independentistes, Esquerra Republicana, JxCat, PdeCat i CUP; i entitats i associacions, com Òmnium Cultural i Amnistia i Llibertat, han arribat a un acord per aconseguir l’amnistia per a les gairebé 3.000 persones represaliades, condemnades o encausades per l’Estat espanyol en la causa general contra l’independentisme des de l’any 2013. Un acord que ja es va presentar fa uns dies al Parlament i que aquesta setmana ha anat més enllà amb la presentació d’una llei d’amnistia en la que s’exposen els motius pels quals es demana aquesta solució política i que es registrarà al Congrés dels Diputats el proper 15 de març.

En la proposta legislativa partits i entitats exposen que “una societat que es pretén avançada des del punt de vista democràtic ha de recuperar com a prioritària la via política per a la resolució dels conflictes de naturalesa política”. És per això que, segons recull el text, “la millor eina per a la construcció de la solució és la de posar fi a la judicialització del conflicte i a l’exclusiu enfocament penalista dels poders i les institucions de l’Estat mitjançant l’amnistia per a tots els condemnats i encausats”.

A més, en el document es reivindica l’amnistia com a fórmula d’èxit per resoldre conflictes polítics des de fa anys: “l’amnistia és una iniciativa que es diferencia del dret de gràcia per la naturalesa parlamentària, i té tradició a Europa, tal com l’entenem avui, des del segle XVIII”. I se citen diferents processos d’amnistia històrics d’arreu del món com el que va tenir lloc a Portugal l’any 1996 per amnistiar els representants d’una organització revolucionària, entre els quals, un dels herois de la Revolució dels Clavells de 1974.

Reivindiquem que l’amnistia resolgui el conflicte polític amb la llibertat i l’autodeterminació
Marta Rovira Secretària general d'Esquerra Republicana

En la presentació de la llei, a l’antiga presó Model de Barcelona, hi han intervingut diferents representants de cada formació, entre ells la secretària general d’Esquerra Republicana, Marta Rovira, que, des de l’exili a Ginebra, ha recalcat que en la majoria de conflictes polítics d’arreu del món l’amnistia ha esdevingut la solució: “Reivindiquem que, a Catalunya, aquesta amnistia també produeixi els mateixos efectes per l’amnistia i la llibertat i autodeterminació”. En la mateixa línia s’ha pronunciat la secretària general adjunta i portaveu republicana, Marta Vilalta, al destacar que "l'amnistia és el primer pas per desjudicialitzar la política i dibuixar una solució democràtica al conflicte polític amb l’anul·lació de totes les causes obertes i la fi de la persecució al moviment independentista".

Les forces polítiques i les entitats socials s’han encoratjat perquè l’amnistia sigui un clam de país. I és que en només quatre mesos ja s’han aconseguit 40.000 signatures per l’amnistia gràcies a l’associació Amnistia i Llibertat.

Podeu llegir i consultar la proposta de llei d’amnistia aquí.