La diputada Inés Granollers, durant la interpel·lació a la ministra de Transports al ple d'aquest dimecres al Congrés
La diputada Inés Granollers, durant la interpel·lació a la ministra de Transports al ple d'aquest dimecres al Congrés

La diputada republicana al Congrés diu que ni al govern espanyol ni al PSC els importa la ciutadania de Catalunya, on han deixat d'invertir més de 2.000 milions compromesos a Rodalies

La diputada del Grup Republicà al Congrés Inés Granollers ha proposat aquest dimecres a la ministra de Transports, Raquel Sánchez, que algun dia viatgi Lleida “però no en AVE, sinó amb l’R12, i després ve aquí i em torna a dir que les Rodalies a Catalunya estan ben gestionades”. Ha estat el colofó a la interpel·lació que Granollers, portaveu republicana a la comissió de Transports, ha adreçat a la ministra sobre el desastre que avui, com fa dècades, representa la gestió de Rodalies a Catalunya.

Sense anar més lluny, com ha recordat la diputada republicana, “el seu govern, juntament amb el PSC, han deixat d’invertir més de 2.000 milions” en aquesta xarxa. “I no em vingui ara amb dades de més inversions, perquè si no s’executen, aquestes xifres no són absolutament res”. Granollers ha acabat especialment molesta amb la ministra, que en la seva rèplica ha vingut a dir que el que estava fent era poc més que campanya electoral. “Miri, jo ja era a la comissió de Transports quan vostè encara no era ministra, o sigui que li estic parlant del meu tema, i el meu tema és donar veu a la ciutadania de Catalunya a qui vostès no tenen per res”.

Inés Granollers ha començat la intervenció criticant la injustificable desproporció entre les inversions que el govern espanyol ha destinat a l’alta velocitat en relació a la xarxa de proximitat -més de 50.000 milions contra 3.000 en el conjunt de l’Estat, més de la meitat dels quals a Madrid-, una estratègia que ha qüestionat la pròpia AIReF (Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal) i que la ministra ha intentat desautoritzar. “Ens està dient que l’AIReF és una sectorial d’Esquerra Republicana? Ens està dient que l’ADIF, de qui també hem agafat dades, és una sectorial d’Esquerra Republicana?”, s’ha preguntat irònicament.

“No és un problema puntual o només de desinversió del govern de Rajoy”, ha dit Granollers. “El problema és l'Estat, un model d'Estat que prioritza inversions contràries als Països Catalans i al sentit comú”. l el PSC, ha afegit la diputada lleidatana, “ha demostrat que lluny de les seves proclames, l'única cosa que fa bé és provocar el caos. El caos que viuen cada dia 400.000 persones de manera directa a Catalunya”.

Si no saben fer-ho millor, ja fa temps que els ho estem dient: traspassin-nos Rodalies o deixi'ns marxar
Inés Granollers Diputada del Grup Republicà al Congrés

Des de l'any 2015 s'han deixat sense executar 12.000 milions d'euros pressupostats per a Rodalies. I aquesta desinversió s’ha anat traduint en incidències cada vegada més grans i més freqüents. Com ha recordat Granollers, el 2022 es van cancel·lar gairebé 2.000 trens de Rodalies, gairebé 18.000 trens es van veure afectats per retards i, en el dia més negre, 767 combois van patir alguna incidència dins de les mateixes 24 hores. “No és un problema puntual, és estructural”.

Segons dades del propi Ministeri de Transports, els retards acumulats a les andanes pel conjunt de passatgers només els mesos de gener i febrer de 2023 “sumen 92 dies", ha destacat Granollers, "el que equival a quatre mesos de jornada de treball. Han calculat l’impacte econòmic que representa? L’impacte que té en la vida dels ciutadans? I les conseqüències en la salut per viure amb l’angoixa de si arribaré a la feina?” I si la resposta a tot això, ha conclòs, és la gratuïtat del servei a través dels abonaments fixats pel govern “tampoc és la solució; no serveix de res un servei gratuït si no hi ha servei”.

“Nosaltres volem gestionar Rodalies, perquè estem preparats i hem demostrat que ho sabem fer amb els FGC, comprant nous trens i millorant freqüències. El seu model és planificar i gestionar un servei tan bàsic com aquest des de més de 500 quilòmetres de distància. Això no té cap sentit. I no inventem res, se’n diu principi de subsidiarietat i és un dels pilars de la Unió Europea”.

Granollers ha acabat la interpel·lació a la ministra reiterant una exigència que ja havia expressat anteriorment: “Si no saben fer-ho millor, ja fa temps que els ho estem dient: traspassin-nos Rodalies o deixi'ns marxar”. Com a conseqüència d’aquesta interpel·lació, en el proper ple al Congrés, que serà el 30 de maig, el Grup Republicà presentarà una moció per reprovar la ministra, com ja va fer la setmana passada al Senat.