L'informe aprovat avui en comitè a l'Eurocambra critica la violència policial, la sentència contra els presos polítics i la manca d'independència judicial i de separació de poders a diversos Estats Membre
El comitè de Llibertats Civils, Justícia i Assumptes d'Interior (LIBE) ha aprovat avui l'Informe sobre la situació dels Drets Fonamentals a la Unió Europea (UE) pels anys 2018 i 2019. L'eurodiputada d'Esquerra, Diana Riba, qui ha negociat aquest informe en nom del grup Verds/ALE, ha celebrat que el text aprovat sigui una "àmplia fotografia de l'estat dels drets fonamentals arreu de la UE la qual pot servir com a eina per a millorar la democràcia i els drets i llibertats de l'Europa del futur". També ha alertat que, tot i els esforços de Ciutadans, PP i VOX per diluir el text, fer caure esmenes relatives a la repressió contra Catalunya i pressionar perquè no s'assenyalin països concrets, el resultat final "és explícit" i suposa un "important toc d'alerta a l'Estat espanyol". L'informe final serà aprovat formalment en el plenari de la setmana vinent.
En primer lloc, Riba ha posat en relleu que, a l'inici del text, l'eurodiputada Clare Daly, ponent de l'informe, denunciï de forma directa "la brutalitat policial contra manifestants a diversos països" així com també l'existència de "sentències judicials que superen els deu anys de presó per permetre plebiscits democràtics". Daly, fins i tot, es pregunta en aquesta primera part de l'informe "per què l'Eurocambra denuncia les violacions de l'Estat de Dret en alguns països mentre es manté en silenci en altres".
Alguns dels aspectes que Diana Riba ha treballat els darrers mesos per tal d'incorporar-los a l'informe han sigut la manca d'independència del poder judicial i la dubtosa separació de poders en alguns Estats Membre de la Unió. En aquest sentit, el text aprovat avui és ambiciós i inclou diverses esmenes impulsades per l'eurodiputada d'Esquerra que denuncien "l'ús del sistema judicial per a fins polítics que busquen danyar, deslegitimar i silenciar la dissidència política" i lamenten que "la influència política en el poder judicial hagin fet que sovint aquest no pugui complir la seva funció de control independent".
La republicana també s'ha mostrat molt satisfeta pel fet d'haver aconseguit que, per primera vegada, un informe d'aquest tipus dediqui un apartat sencer al sistema penitenciari. Les esmenes que ha introduit Diana Riba en aquest àmbit situen "l'abús de la presó preventiva" com un problema cabdal de drets fonamentals a Europa. El text recorda que aquesta ha de ser sempre una "mesura excepcional" la qual només s'ha d'aplicar quan sigui "estrictament necessària, proporcional i durant el menys temps possible".
L'informe també aborda, a petició de l'eurodiputada, aspectes com l'increment de les violències masclistes; la vulneració continuada dels drets de les dones, entre els quals els drets sexuals i reproductius; la persecució artística; o les restriccions del dret de reunió i manifestació, entre d'altres.
El resultat d'aquests mesos de negociació han donat com a resultat, segons Riba, un informe "ambiciós, detallat, contundent i explícit que evidencia que, a moltes parts d'Europa, els valors europeus són més un eslògan que una realitat". Així i tot, s'ha mostrat convençuda que l'informe “ajudarà a visualitzar els actuals dèficits i contribuirà a buscar les solucions polítiques adequades per a millorar la situació dels drets fonamentals tant a l'estat espanyol com Europa”.