Roger Torrent i Adriana Delgado a les portes del TSJC
Roger Torrent i Adriana Delgado a les portes del TSJC

L’expresident del Parlament i l’exsecretària quarta denuncien que “retallar el parlamentarisme és atacar la democràcia” i reclamen retornar el conflicte a l’arena política

“Continuarem defensant que al Parlament de Catalunya s’hi ha de poder parlar de tot. Només faltaria que en un Parlament no es pogués debatre d’allò que volen els ciutadans i ciutadanes d’aquest país”. Així s’ha expressat l’expresident del Parlament i actual conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, davant del Tribunal de Justícia de Catalunya, on arrenca aquest dimarts el judici a l’anterior Mesa del Parlament.

A la vista, que s’allargarà tres dies, també hi seran jutjats l’alcaldessa de Sant Vicenç de Castellet i llavors secretària quarta de la Mesa, Adriana Delgado, l’exvicepresident Josep Costa i l’exsecretari primer Eusebi Campdepadrós. Se’ls acusa d’un delicte de desobediència al Tribunal Constitucional per haver permès la tramitació i el debat de dues propostes de resolució sobre la monarquia i l’autodeterminació l’any 2019.

L’alt tribunal espanyol va considerar que els textos promovien la independència de Catalunya i els va alertar del que considerava el seu “deure d'impedir o de paralitzar qualsevol iniciativa parlamentària" a favor del procés. Tot i així, la Mesa, advertida també positivament pels lletrats de la Cambra, va tirar-ne endavant la tramitació. Ara, la Fiscalia demana un any i vuit mesos d'inhabilitació i una multa de 30.000 euros per a Torrent, mentre que Delgado s'enfronta a un any i quatre mesos d'inhabilitació i 24.000 euros de multa.

“Aquest judici és un absolut despropòsit, una mostra més de la repressió i persecució d’un moviment polític legítim, pacífic i democràtic”, ha denunciat Torrent, tot afegint que “no pot ser que la institució que justament representa la paraula no pugui acollir debats que parlen d’autodeterminació, de monarquia, i de qualsevol element que està en el llistat de preocupacions d’una majoria de la societat catalana”.

En la mateixa lína, Adriana Delgado ha dit que no es cansaran de repetir que, al Parlament, “s’hi ha de poder parlar de tot”, perquè és “la seu de la sobirania del poble català”. “Voler condicionar i retallar el parlamentarisme és atacar la democràcia i drets tan fonamentals com la llibertat d’expressió, la representació política o la participació”, ha condemnat. “El que hem de fer és treballar contra la judicialització de la política, tornar a la política el que és de la política. I també treballarem sempre per l’amnistia, per la llibertat i per la independència”, ha asseverat.

L’expresident del Parlament i l’exsecretària quarta han arribat a les portes del TSJC acompanyats del president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, la secretària general adjunta, Marta Vilalta, i l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell. Un cop allà, s’han trobat amb d’altres dirigents republicans, com la vicepresidenta primera de la cambra, Alba Vergés, la portaveu adjunta del grup parlamentari, Meritxell Serret, els consellers Laura Vilagrà, Teresa Jordà, Josep Gonzàlez-Cambray i Tània Verge, i la diputada i vicesecretària general de Feminismes, Raquel Sans.

 Torrent i Delgado han arribat al TSJC acompanyats d'Oriol Junqueras, Marta Vilalta i Carme Forcadell
Torrent i Delgado han arribat al TSJC acompanyats d'Oriol Junqueras, Marta Vilalta i Carme Forcadell