El diputat Joan Capdevila, aquest dijous al ple del Congrés dels Diputats
El diputat Joan Capdevila, aquest dijous al ple del Congrés dels Diputats

El Grup Republicà ha presentat una trentena d'esmenes que han cristal·litzat en un major control a les grans empreses per assegurar que paguin puntualment als seus proveïdors.

El ple del Congrés de Diputats ha aprovat aquest dijous la Llei de creació i creixement d’empreses, que entre altres coses ha acabat recollint, via esmenes, una de les demandes que el Grup Republicà al Congrés ha liderat de manera insistent des de de fa anys, com és avançar en la lluita contra la morositat i, per tant, la protecció a autònoms i pimes en un moment tan fràgil i delicat per a l’economia com és l’actual.

Amb aquesta llei, a partir d’ara les empreses que rebin diner públic hauran de garantir pagaments “en temps i forma” als seus proveïdors, i el mateix passarà amb els grans contractistes respecte a empreses que puguin subcontractar. “Per cobrar les certificacions hauran d’acreditar haver respost prèviament del pagament als subcontractats”, resumeix el diputat Joan Capdevila, que ha estat ponent de la Llei per part d’Esquerra Republicana.

La nova llei també preveu l’elaboració d’una llista de morosos i la participació del sector de la petita i mitjana empresa en els òrgans de concertació, dels quals fins ara n’havia quedat exclòs. Capdevila ha denunciat en la seva intervenció que les pimes han estat les marginades de la contractació pública, dissenyada per afavorir les grans empreses. “Són les principals afectades per la xacra de la morositat empresarial, que dispara l’asfíxia financera de milers de pimes i són les principals oblidades de les polítiques del BOE”, ha sentenciat.

"Quants esforços i quants projectes no han prosperat per no haver cobrat per la feina, els productes o els serveis quan corresponia..!
Joan Capdevila Diputat del Grup Republicà al Congrés

“Quants esforços, quants projectes no han prosperat per no haver cobrat la seva feina, productes o serveis quan els corresponia”, ha afegit el diputat republicà. La sessió d’avui al Congrés l’ha seguit el president de PIMEC, Antoni Cañete, que en declaracions posteriors ha agraït el suport dels grups parlamentaris “que han contribuït a fer eficaç i eficient aquesta llei”, malgrat qüestions que continuen pendents de concretar, com el règim sancionador. Garantir la cadena de pagaments i cobraments és clau per a la supervivència del gran teixit productiu que representen els autònoms i les petites i mitjanes empreses, “sobretot davant la crisi econòmica actual i la que ha de venir”.

Per la seva banda, Capdevila s’ha felicitat del treball amb PIMEC que ha fet possible, després de llargues negociacions amb al govern espanyol, concretar demandes d’un sector, el de la petita i mitjana empresa, que a Catalunya representa més del 99% del teixit empresarial i el 70% dels llocs de treball.