El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena / ACN
El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena / ACN

El programa de subvencions beneficiarà un total de 91 municipis i servirà per reduir l'accidentalitat en travesseres, ampliar voreres, crear carrils bici i fomentar els vehicles elèctrics, entre d’altres mesures

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha presentat un programa dotat amb 10 milions d’euros per “promoure una mobilitat més segura, sostenible i intel·ligent en l’àmbit urbà, així com la pacificació del trànsit i la reducció de l’accidentalitat”, destinat als municipis de menys de 50.000 habitants.

És la primera vegada que el Departament d’Interior estableix un programa de subvencions d’aquestes característiques, amb el qual es vol donar impuls al Pacte Nacional per a una Mobilitat Segura i Sostenible. El seu import inicial era de cinc milions d’euros, però s’ha ampliat fins als 10 milions “per donar resposta a la gran quantitat de sol·licituds”, ha explicat el conseller.

Cada subvenció serà de fins a 150.000 euros, amb els quals, en municipis petits i mitjans, "es podrà fer molta feina", ha posat en valor Elena. "A més", ha dit, "són subvencions que financien el 100% del cost de l'obra, de manera que l'ajuntament no haurà d'incorporar recursos propis". En total, se'n beneficiaran 91 municipis repartits per tot el territori.

Molts projectes serviran per reduir l'accidentalitat en travesseres, les carreteres que travessen municipis, amb mesures d'accessibilitat, l'elevació de passos de vianants i la incorporació de semàfors i ràdars. D'altres projectes consistiran en l'ampliació de voreres, la creació de carrils bici, actuacions per reduir la velocitat dels vehicles privats i per limitar-ne el seu ús, i la promoció de la mobilitat amb vehicle elèctric.

Tots ells “imprescindibles”, ha assenyalat el titular d'Interior, ja que “l’any passat, a Catalunya, el 35% de les víctimes mortals de trànsit va tenir lloc en l’àmbit urbà, a causa de la concentració de gent i el gran nombre de desplaçaments diaris”, en què conflueixen vianants, ciclistes, persones usuàries de vehicles de mobilitat personal i vehicles particulars, comercials i de transport públic.

Al marge d’aquest programa d’ajuts concret, el Servei Català de Trànsit col·labora amb tots els municipis i policies locals cedint-los cinemòmetres, alcoholímetres, tests de drogues i realitzant campanyes de formació i educació viària. També, en el marc de l’estratègia de lluita contra l’accidentalitat en l’àmbit urbà, existeix una línia de suport als municipis per a l’elaboració dels plans locals de seguretat viària (PLSV) i treballs tècnics de seguretat viària.