Joan Margall, durant la seva intervenció al ple d'aquest dijous al Congrés
Joan Margall, durant la seva intervenció al ple d'aquest dijous al Congrés

Malgrat la predisposició a no vetar-los, el diputat republicà al Congrés recorda que "no són els nostres pressupostos" des del moment que perpetuen un model d'estat "que tampoc és el nostre, ni ho ha estat ni ho serà"

El diputat del Grup Republicà Joan Margall ha assegurat aquest matí al ple del Congrés que de raons per registrar i votar una esmena a la totalitat als pressupostos generals de l’Estat per al 2023 “en teníem moltes i fonamentades”, però que Esquerra Republicana aposta per la responsabilitat i per “ser útils a la gent”. I això passa “per posar els nostres vots i la nostra força negociadora a treballar per millorar-los”. Margall ha advertit, però, que la negociació no ha fet més que començar i que “serem ambiciosos i exigents com sempre”, també a l’hora de comprometre el govern de l’Estat a avançar en la resolució del conflicte polític d’Espanya amb Catalunya.

El portaveu d’Hisenda del Grup Republicà al Congrés dels Diputats ha començat la intervenció assegurant el que és “molt obvi: no són els nostres pressupostos”, des del moment que continuen perpetuant un model d’estat “que tampoc és el nostre, ni ho ha estat, ni ho serà”. S’ha referit també al seu marcat accent militarista i l’increment de les partides al Ministeri de Defensa en contraposició, per exemple, a la inversió en Sanitat: només en l’àmbit de recerca i innovació, dels 1.600 milions en el primer cas als 325 en el segon. I també en contrast, per exemple, amb els només 166 milions addicionals que rebran les pimes “amb la que està caient”.

Joan Margall considera que en el context actual els pressupostos no són la solució per a la gran majoria de la gent que pateix de manera especial els efectes de la crisi. Pels republicans, el govern espanyol no s'ha atrevit a anar a l'arrel de les desigualtats “i les seves polítiques econòmiques són només pegats, no drets”, ha dit. No ha faltat la referència a la Casa Reial amb la seva “irreductible” i milionària partida de 8 milions reconeguts i altres partides amagades que hi té igualment destinades. “Governi qui governi a Espanya sempre guanya la monarquia”, ha dit.

Milers de persones continuen represaliades a Catalunya. Tenim el deure de treballar per guanyar drets i avançar en la desjudicialització
Joan Margall Diputat del Grup Republicà al Congrés

Insistint en un argument que ha estat una constant d’Esquerra Republicana els últims mesos, Margall ha retret novament que mesures que haurien de ser estructurals per marcar un veritable canvi de paradigma en la definició d’un model d’estat més just es quedin només en pedaços com a resposta a la crisi derivada de la pandèmia per la COVID-19 o la guerra de Rússia a Ucraïna. I com a exemple paradigmàtic, la previsió de 3.500 milions d’ingressos pels nous impostos “temporals” a les grans energètiques i a la banca, que Margall ha reclamat permanents. I ha aprofitat, en qualsevol cas, per demanar que aquesta recaptació es destini a les comunitats autònomes “com a encarregades que són de proveir els principals serveis bàsics a la ciutadania”.

Margall ha posat l’accent en altres mesures que haurien d’acompanyar els pressupostos per reforçar-ne el seu compromís social, com són la limitació dels preus dels lloguers, polítiques per facilitar als joves l'accés al mercat de treball i a l'habitatge digne, el canvi a un model energètic de proximitat i comunitari, millorar el finançament local o una profunda reforma fiscal per redistribuir la riquesa i pal·liar la situació d'emergència social.

En relació a les inversions a Catalunya, Margall ha recordat que el pressupostat per a 2023 es queda al 17,2% de l’aportació al PIB estatal, lluny del 19% previst a l’Estatut, i que una vegada més l’estat d’execució dels pressupostos vigents torna a ser irrisori, amb només el 15,7% completat fins al 30 de juny passat. “Per no parlar, també, del greuge que pateix el País Valencià, en el qual els dèficits en el sistema de finançament autonòmic provoquen que el seu deute històric -uns 40.000 milions- els obligui a destinar un 30% del seu pressupost al pagament d'aquest deute”. Donant per fet que “ja no podem confiar en vostès”, ha dit Margall, cal treballar sobre una base diferent que fa “imprescindible” la creació d’un mecanisme de garantia per assegurar el compliment de les inversions.

Malgrat tot això, ha conclòs Maragall, és el compromís d’Esquerra Republicana de treballar per al dia a dia de la gent que l’ha portat a apostar “per continuar donant oportunitats a la negociació”. Una negociació de la qual és indeslligable, també, l’obligació de construir una solució democràtica al conflicte que viu Catalunya amb l’Estat espanyol .”Tenim la responsabilitat i el deure de lluitar per a guanyar drets i avançar en la desjudicialització del conflicte”, ha assenyalat. “Milers de persones continuen essent represaliades a Catalunya per l'Estat espanyol pel simple fet de ser independentistes. I la solució passa per la política”. Com defensa, ha recordat, el 80% de la societat catalana i com reclamen “el Grup de Detencions Arbitràries de Nacions Unides, el Consell d'Europa i el Comitè de Drets Humans de l'ONU”.

Vostès decideixen si estan al costat del 80% de la ciutadania de Catalunya i del que els diu la comunitat internacional o al costat de PP i VOX”, ha conclòs Margall. I en un altre sentit ha afegit que “si s’aproven, aquests seran els últims pressupostos de la legislatura. De vostès depèn que siguin o no els últims de l'esquerra en la Moncloa, qui sap si en molts anys”.