Una moció del Grup Republicà en defensa de la classe treballadora fa trencar el vot a la coalició de govern i torna a alinear el PSOE amb la dreta
El ple del Congrés de Diputats va tombar dijous una moció del Grup Republicà que reclamava tornar a les indemnitzacions per acomiadament improcedent prèvies a les reformes laborals dels anys 2010, amb govern del PSOE, i 2012, amb el PP. La moció, que va defensar el diputat Jordi Salvador, era conseqüència de la interpel·lació que una setmana abans havia presentat a la vicepresidenta i ministra de treball, Yolanda Díaz. Unidas Podemos hi va votar a favor, però el PSOE ho va fer en contra, alineat entre d'altres amb PP i VOX.
Davant l'arbitrarietat amb què es pot fer un acomiadament improcedent -"a algú se'l pot arribar a acomiadar pel simple fet de ser calb", havia ironitzat Salvador durant la interpel·lació-, Esquerra Republicana reclamava recuperar per a aquests casos una indemnització no inferior als 45 dies per any treballat fins un màxim de 42 mensualiutats.
La moció anava en coherència amb els efectes de l'última reforma laboral aprovada per l'actual govern a finals de 2022, i a la qual els republicans van votar en contra perquè no resol ni de lluny els problemes estructurals de l'actual marc de relacions laborals. De fet, ja comença pel principal compromís incomplert: la "derogació" de la reforma del PP.
El text dels republicans se centrava en només un dels punts, però central, que l'última reforma laboral no ha tocat, que és la indemnització per acomiadament improcedent. Un paràmetre que Jordi Salvador considera "absolutament injust" i contra el que, de fet, el sindicat UGT té presentada una demanda a Europa que tot apunta que s'acabarà resolent al seu favor.
A algú se'l pot acabar acomiadant pel simple fet de ser calbJordi Salvador Diputat del Grup Republicà al Congrés de Diputats
Com va dir Salvador en la seva intervenció davant del ple, el marc legal actual "va en contra del Conveni 158 de la OIT, de l'article 30 de la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea i de l'article 24 de la Carta Social Europea revisada, ratificada íntegrament pel regne d'Espanya". I el que diu l'esmentada Carta és que l'acomiadament injustificat "ha de comportar la readmissió i, si no, una mesura prou dissuasiva o rescabaladora en proporció al dany causat".
A banda de la indemnització de 45 dies per any treballat, Jordi Salvador va reclamar que aquests tipus d'acomiadaments s'analitzin cas per cas, perquè "no és el mateix un alt càrrec de banca de 40 anys que una treballadora d'una cadena de muntatge de 55".
El diputat republicà va apel·lar al vot del conjunt de les esquerres per, almenys, revertir un dels aspectes més nocius de la reforma laboral del PP de 2012. "Hem compartit manifestacions i pancartes, des de la nostra distància, defensant el mateix que defensa aquest text", va dir. Ni com a mínim en això podrem estar d'acord?". I va ser que no. El vot contrari del PSOE a la proposta va fer que no prosperés.