El diputat Jordi Salvador, durant una intervenció al ple del Congrés dels Diputats
El diputat Jordi Salvador, durant una intervenció al ple del Congrés dels Diputats

Esquerra Republicana avala el reial decret de pensions on ha aconseguit incorporar cinc millores clau en la redistribució de la riquesa, la bretxa de gènere i la protecció de les dones amb fills a càrrec que han de reduir jornada

El Grup Republicà al Congrés dels Diputats ha votat a favor, aquest dijous, de la convalidació del Reial Decret que reforma el sistema públic de pensions i en què Esquerra Republicana deixa marca pròpia en qüestions clau com la quota de solidaritat, que involucra els salaris més alts en el manteniment del sistema: l'increment del 10% del complement per bretxa de gènere; l'ampliació de la cobertura de llacunes fins als 84 mesos i la millora de la protecció per a dones que hagin hagut de reduir la jornada laboral per tenir fills a càrrec, que mantindran el 100% de cotització per la jornada que tenien i que es mantindrà durant tot el temps de la reducció.

El diputat portaveu a la comissió d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Jordi Salvador, considera que aquest nou model per al sistema de pensions "culmina un procés de viratge ideològic impensable fa només quatre o cinc anys" i confirma la tesi que que ell ha defensat des de sempre, i és que "el sistema públic de pensions és viable; el que no ho era és l'espoli el que durant dècades ha estat sotmesa la caixa de la Seguretat Social", d'on s'han extret desenes de milers de milions d'euros per a fins "impropis", per a altres despeses de l'Estat.

És en aquest sentit que el Grup Republicà continua reclamant -i de fet, ja va aconseguir al seu moment que fos llei- la realització d'una auditoria a la Seguretat Social per calibrar la dimensió exacta d'aquest espoli.

Durant la seva intervenció des de la tribuna del Congrés, Jordi Salvador ha posat de costat la defensa dels drets nacionals i dels drets socials, "ja que no s'entenen els uns sense els altres". I s'ha felicitat de poder sumar els vots del Grup Republicà a la majoria que va tombar Mariano Rajoy "i als franquistes que ens volen empresonats o il·legalitzats a tots i totes".

Pel portaveu republicà, la reforma que avui s'ha aprovat com a reial decret i que ara es tramitarà com a projecte de llei també trenca amb un fals relat que s'ha mantingut durant molt temps, com que les pensions públiques eren insostenibles, que calia retardar l'edat de jubilació per l'increment de l'esperança de vida, que calia retallar les pensions, que els avis cobren massa a costa dels joves o que calien plans de pensions privats davant la insostenibilitat del sistema.

No hi ha, per Esquerra Republicana, drets socials sense drets nacionals, ni vicerversa
Jordi Salvador Diputat del Grup Republicà al Congrés

Salvador ha afegit que continuen reptes pendents, com "l'increment de totes les pensions mínimes, l'ampliació dels permisos de maternitat o paternitat a la baixada d'edat jubilació", però que no per això s'ha de menystenir el pas endavant que suposa aquesta reforma.

Aquestes són les aportacions d'Esquerra Republicana en la definició del nou sistema públic de pensions:

  • La inclusió de la quota de solidaritat. Els salaris només cotitzen fins als 4.500 euros mensuals (base màxima). A partir d'aquest import, no s'aporta res a la caixa de la Seguretat Social. Amb la reforma, les empreses que guanyen prou com per a pagar sous de 70.000, 80.000 o 90.000 euros hauran de cotitzar més. Qui més guanya ha de cotitzar més que qui guanya menys. En això consisteix la redistribució de la riquesa.
  • L'increment del 10% en el complement de bretxa de gènere per a continuar el combat contra la feminització de la pobresa.
  • L'ampliació de l'abast de la cobertura de llacunes fins als 84 mesos. Beneficiarà bàsicament les mares que van haver de deixar de treballar per a cuidar els fills o els pares o avis.
  • Millorar la protecció d'aquelles treballadores que s'acullen a la reducció de jornada per tenir cura dels seus fills, que es concreta en increment de la pensió de jubilació, per incapacitat permanent i per baixa per risc en l'embaràs o en la lactància.


Jordi Salvador ha acabat la seva intervenció recordant que el punt d'inflexió que s'ha produït en matèria de pensions no s'ha d'atribuir només a "l'encert politic" de qui ho ha plantejat, sinó també a "l'imprescindible combat de pressió de les associacions de pensionistes dels diferents pobles de l'Estat", i a un no menys important context internacional.

En aquest sentit, el diputat republicà ha tingut un missatge de suport "per als camarades francesos que han sortit al carrer en defensa de les seves pensions". "Gràcies pel vostre coratge! El vostre combat és també el nostre!", ha dit.

Un cop convalidat el reial decret -amb 179 vots a favor, 104 en contra i 61 abstencions- el ple de Congrés també ha aprovat que es tramiti com a projecte de llei, de manera que ara passarà per Congrés i Senat per incorporar-hi, encara, possibles noves esmenes.