El diputat Jordi Salvador, en una intervenció al ple del Congrés de Diputats
El diputat Jordi Salvador, en una intervenció al ple del Congrés de Diputats

El Grup Republicà al Congrés ha registrat una proposició de llei amb EH-Bildu i el BNG per recuperar drets laborals perduts en les reformes laborals de 2010 i 2012 i que l'última modificació del govern de PSOE i UP, al desembre passat, no ha resolt.

Esquerra Republicana, juntament amb EH-Bildu i el BNG, ha registrat aquest divendres una proposició de llei (PL) per recuperar i ampliar drets laborals dels treballadors que van ser retallats en les reformes laborals de 2010 i 2012 i que l'última modificació impulsada pel govern del PSOE i Unidas Podemos, al desembre passat, ha continuat sense resoldre. Esquerra sempre ha defensat que la veritable reforma laboral havia d'implicar la derogació de les dues reformes prèvies -impulsades al seu dia pels governs de PP i PSOE, respectivament- i no agafar-les com a base per a noves modificacions, que és el que finalment va aconseguir tirar endavant el govern malgrat el vot en contra dels republicans, EH-Bildu i BNG.

En un comunicat conjunt, les tres formacions polítiques que signen la PL consideren urgent resoldre qüestions “bàsiques i prioritàries” en àmbits com els de la protecció enfront als acomiadaments i la lluita contra la precarietat. “No s'ha derogat la major part dels aspectes introduïts per les reformes laborals de 2010 i 2012” i, i la modificació de 2021 “va obviar diversos dels àmbits que resultava imprescindible esmenar”, apunten.

"La mateixa llei amaga la trampa per cronificar la precarietat en les relacions laborals
Jordi Salvador Diputat d'Esquerra Republicana al Congrés

Entre altres modificacions, Esquerra Republicana, EH-Bildu i BNG plantegen, en aquesta proposta, l'augment de les indemnitzacions, la modificació de les causes d'acomiadament, la recuperació dels salaris de tramitació o la reinstauració de l'autorització administrativa en cas d'acomiadament col·lectiu. També s'inclou un paquet de noves mesures per combatre la precarietat, la parcialitat i la inestabilitat en el treball, així com modificacions en l'àmbit de la subcontractació “per a una equiparació real de drets i una enfortiment de la negociació col·lectiva”.

L'objectiu de la proposició de llei és “un acord social i parlamentari que permeti aprovar una nova Llei ambiciosa i efectiva que doni resposta a les demandes de les persones treballadores en matèria de legislació laboral”. Lluny del triomfalisme amb què el govern espanyol presenta les noves dades d'ocupació i de la nova modalitat dels contractes indefinits, “la mateixa llei amaga la trampa per cronificar la precarietat en les relacions laborals”, com explica Jordi Salvador, diputat portaveu del Grup Republicà a la comissió de Treball i Seguretat Social del Congrés.

Sense anar més lluny, aquest mateix dijous Salvador va aproftar la compareixença en comissió del secretari d'Estat de Turisme, Fernando Valdés per fer-li notar que “el 60% dels nous contractes que ara són indefinits són parcials” o que qualsevol supermercat “pot tenir tots els seus treballadors a 30 hores en comptes de 40”, amb la precarietat afegida que això suposa a una salaris ja de per si baixos. I uns salaris que -com en conjunt- es poden despenjar els convenis col·lectius que els regulen sota determinades i molt laxes condicions, entre altres greuges.

Per Savador, la reforma laboral havia de travar molt millor “les escletxes per on es poden continuar perjudicant els drets dels treballadors i treballadores”, i és això el que pretén esmenar aquesta proposició de llei. Ara s'haurà de veure si la mesa del Congrés n'autoritza el tràmit perquè es pugui debatre en un ple de la cambra baixa.