Jordi Solé al Parlament Europeu
Jordi Solé al Parlament Europeu

En l’últim plenari abans de les vacances d’estiu, el Parlament Europeu ha aprovat un informe sobre l’Àrea Europea de Recerca (ERA, per les sigles en anglès) que, gràcies a l’aportació de l’eurodiputat d’Esquerra Republicana Jordi Solé, cita expressament el "rol significatiu" que juguen els governs sub-estatals en la promoció de les polítiques de Recerca i Innovació.

L’objectiu general de l’ERA és enfortir les bases científiques i tecnològiques de la UE, aconseguint un àmbit de recerca unificat en què els investigadors, el coneixement científic i la tecnologia puguin circular lliurement. Ara, el ple d’Estrasburg ha aprovat un text que apel·la a la Comissió i als estats membre a dur a terme una governança multinivell pel que fa a les polítiques de recerca, que inclogui "governs regionals i locals".

Aquest fet és especialment rellevant perquè Catalunya és una de les regions més importants d'Europa pel que fa a centres de recerca, i més actives pel que fa a la captació de fons europeus destinats a R+I.

De fet, l’eurodiputat Solé, que ha estat el ponent a l’ombra de l’informe aprovat, ha visitat més d’una quinzena de centres durant aquest curs per tal de poder conèixer de prop les necessitats dels centres catalans que treballen en el marc del programa d’R+I Horizon Europe. D’aquests visites, en destaca la dels equipaments del supercomputador Mare Nostrum i el sincrotró Alba, i de centres de Recerca en els àmbits de nano ciència, química, forestal, enginyeria, energia, fotònica, digital, aigua, i biomedicina.

"Els centres de recerca catalans s'han fet un lloc a la primera divisió europea gràcies a l'excel·lència dels seus investigadors i investigadores, i és molt important que ara el Parlament Europeu reconegui el paper clau que juguen en aquest àmbit governs sub-estatals com la Generalitat”, ha declarat l’eurodiputat republicà.