El president del grup parlamentari d'Esquerra Republicana al Parlament, Josep Maria Jové, durant la seva intervenció. GERARD MAGRINYÀ
El president del grup parlamentari d'Esquerra Republicana al Parlament, Josep Maria Jové, durant la seva intervenció. GERARD MAGRINYÀ

Aragonès reclama traslladar el consens polític per “enfortir el model d’escola catalana” a l’àmbit social, ambiental, democràtic i del compromís feminista

El president del Grup Parlamentari d’Esquerra Republicana, Josep Maria Jové, ha reivindicat aquest dimecres el paper d’Esquerra Republicana com a “frontissa” per “esmicolar les diferències” en l’acord per protegir el català a l’escola, i ha fet una crida a defensar la llengua “per cohesió i justícia social, per evitar la segregació lingüística, i també per cultura”. En sessió de control al Govern, ha posat en valor la tasca del Govern de la Generalitat en el primer any de legislatura i ha celebrat que hagi “virat les polítiques públiques cap a més drets socials i polítics”.

Jové ha destacat mesures com la gratuïtat de l’Infantil 2, la posada en marxa del pla pilot per la renda bàsica, les mesures per accelerar la transició energètica o la campanya contra la pobresa menstrual, entre d’altres. “Són mesures concretes i n’hi ha moltes més. Però en caldran més, explorar tots els marges per facilitar i millorar la vida de la gent”, ha reivindicat.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha recollit el guant reclamant traslladar el consens polític assolit en la resposta a la interlocutòria del TSJC a l’àmbit social, ambiental, democràtic i del compromís feminista, per tal de continuar amb les transformacions republicanes impulsades pel Govern. “Continuarem en aquest camí, la transformació feminista, verda, democràtica i social necessita l’esforç de tothom”, ha destacat.

Aragonès ha recordat que algunes de les principals accions d’aquest primer any de legislatura han tirat endavant amb amplis consensos parlamentaris, com l’acord de pressupostos, la renovació d’organismes estatutaris, el mateix acord d’investidura i aquest darrer acord per la protecció de la llengua catalana a l’escola.

Vilalta convida la CUP a reforçar el consens per la llengua

De fet, la sessió plenària d'aquest dimecres ha començat amb el primer dels debats que s'hauran de fer aquesta setmana per aprovar la Proposició de llei sobre l’ús i l’aprenentatge de les llengües oficials a l’ensenyament no universitari, el text legal per protegir la immersió lingüística. "Entre tots i totes, amb responsabilitat, generositat, hem fet possible reconstruir un consens que sembla impossible [...] ; no permetríem ni permetrem que ens divideixin com a societat per motius lingüístics", ha afirmat la portaveu parlamentària Marta Vilalta durant el debat amb els grups.

Vilalta ha agraït els esforços per acostar posicions, "recosir consensos i tancar un acord que ja s’havia esquerdat una vegada", tant socials com polítics i pedagògics, escoltant entitats i generant complicitat. Ha apel·lat al 80% de la cambra com a reflex del consens a favor de la llengua al país, i ha convidat la CUP reforçar-lo. "Des de la diversitat de cadascuna de nosaltres, quan construïm plegats avancem millor", ha conclòs.