Jové reclama al TSJC una còpia del mòbil requisat el 20-S per comprovar si s'ha infectat amb Pegasus

El president del grup parlamentari i del Consell Nacional d’Esquerra Republicana denuncia irregularitats en la cadena de custòdia del seu dispositiu, que s'agreugen ara amb l'escàndol del Catalangate

El president del grup parlamentari i del Consell Nacional d’Esquerra Republicana, Josep Maria Jové, ha presentat un escrit al TSJC per aclarir tant la cadena de custòdia com si el seu telèfon requisat el 20-S del 2017 va ser infectat amb Pegasus com els altres dos dispositius que ha tingut a posteriori.

En concret, Jové reclama al jutge:
1. Que el CNI i els cossos de seguretat de l’Estat informin al tribunal si han dut a terme algun tipus d'investigació criminal o intervenció amb software dels seus dispositius de comunicació
2. Que el tribunal li faci entrega de la imatge forense del seu telèfon, per comprovar-ne, de forma independent, una possible intromissió

Jové ha presentat l'escrit en el marc del procediment que el TSJC manté obert contra ell des que va ser detingut el mes de setembre de 2017, quan era secretari general del Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda, en l'operatiu per intentar desarticular el referèndum de l'1-O. En aquell moment el telèfon mòbil de Jové va ser requisat per la Guàrdia Civil.

El motiu d’aquesta nova sol·licitud, diu l’escrit registrat aquest dimecres, és el recent escàndol del Catalangate. Així, la defensa de Jové argumenta que el dispositiu que es troba en mans del tribunal pot haver sigut objecte de ciberespionatge il·legal, ja que, tal com acredita l’informe de Citizen Lab, el republicà ha sigut víctima de l’ús del programari Pegasus en els seus darrers dispositius mòbils. Jové, afegeix l’escrit, té dret a comprovar si el mòbil va patir infeccions o no, ja que d’això en depenen, “no només la fiabilitat de la prova sinó la seva legalitat”.

En aquest sentit, la defensa manté que l’ús de Pegasus en el dispositiu custodiat podria suposar un accés il·lícit a informacions de caràcter privat de l’investigat i a les seves comunicacions".

A més, Jové també qüestiona àmpliament la cadena de custòdia d'aquest dispositiu des del 20S fins ara, i la potencial alteració o manipulació de la prova electrònica en què es basa l'acusació contra Jové.

Per tot això, diu la defensa, és imprescindible “obtenir immediatament una còpia idèntica a l’extreta per la policia” del dispositiu de Jové. L’accés a aquesta còpia és un dret inherent com a part del procediment -un dret que a dia d’avui i gairebé dos anys després de la diligència no ha pogut exercir; i una necessitat evident després de fer-se públic el Catalangate.

Amb aquest escrit, la defensa de Jové també obre una altra via a la desclassificació de documentació oficial secreta sol·licitant al tribunal que requereixi al CNI “o qualsevol altre organisme governamental espanyol” informació sobre possibles investigacions criminals o d’intel·ligència sobre el republicà.